fredag den 31. december 2010

Godt nytår!

happy new year

onsdag den 29. december 2010

Nytårsmenu

Nytårsmenuen er så småt ved at falde på plads. Den gennemgående formel her i huset er typisk: noget fra havet til forret, noget godt kød og en spændende grønsagsret til hovedretten, og til sidst en lækker dessert med enten chokolade eller bær i hovedrollen. Jeg står for forretten, manden og jeg står for hovedretten i fællesskab, og i år regner jeg med at pigerne klarer resten. Det bliver noget i retning af følgende:


forret
hvidvinsdampede blåmuslinger med skalotteløg og bredbladet persille
hertil hjemmebagt brød


hovedret
braiseret oksesteg
hertil quinoasalat med grønkål, gedeost og grape


dessert
lune chokoladekager med smeltende hjerte
hertil vaniljeis og bær-coulis


til champagnen
små kransekagebidder med blød nougat



Hovedretten er fra Claus Meyers kogebog Almanak, som jeg fik i julegave. Jeg har allerede fået den kogte torskerogn med kold kaperssalat, og julesalat med granatæbledressing, fra uge 1 - rent guf!

æblefrost

Jeg ønsker læserne en festlig nytårsaften og et godt 2011!

lørdag den 25. december 2010

Glædelig jul!

merry yule

lørdag den 18. december 2010

Vinter morgenmad

morgenmad

Endnu en variation over morgengrøden, denne her med æble og mandler - hvis du skulle trænge til inspiration her i den fortravlede tid, hvor hvemsomhelst kan have brug for et boost. Med en kop grøn te og et glas gulerods-appelsinsaft til skulle der være kræfter til at gå i gang med de mange lag tøj, sneen der skal skovles og skrivebordet der skal ryddes inden jul.

Opskriften er til én person.

Opskrift:

1 dl grovvalset havre
½ æble
1 lille håndfuld mandler
1 dl mandelmælk
1 dl vand
1 nip salt

agavesirup og kanel til servering


Kom havregrynene i en lille gryde.
Fjern kernehuset fra æblet og riv det groft eller skær det i små tern.
Hak mandlerne groft og kom dem i gryden sammen med æble, mandelmælk og vand.
Bring grøden i kog under omrøring og lad den småkoge i nogle minutter. Rør fra tid til anden.
Når du er tilfreds med grødens konsistens kan du komme saltet i og hælde grøden op i din yndlingsskål. Sød med agavesirup og drys med kanel.

Variation: du kan bruge andre slags sirup hvis du har lyst, eller komme kanelsukker på grøden. Kom eventuelt en smørklat i skålen, eller hæld en smule mandelmælk over grøden til sidst.

Velbekomme!



The English Corner

Recipe: in English will be available later.



Variation:
Bon appétit!

søndag den 12. december 2010

Lucia

I morgen er det Luciadag. Men det er også arbejdsdag og derfor har jeg snydt lidt og bagt luciabrød i dag.

lucia buns

Snyd ikke dig selv for de søde safranboller - de er ikke svære at lave, men både smukke at se på og skønne at sætte tænderne i helt lune fra ovnen.

lucia buns
Opskriften kan du finde i dette indlæg fra forrige år: Luciabrød.

Velbekomme!



The English Corner

Lucia buns are made traditionally for Lucia Day, which is tomorrow on December 13th. Since tomorrow is also a work day I've cheated a bit and baked mine today.

lucia buns

The saffron scented buns are soft and sweet. Find the recipe in this entry from 2009: Luciabrød, and make yourself a treat!

Bon appétit!

lørdag den 4. december 2010

Savanne

windowsill savanna

i min vindueskarm

onsdag den 1. december 2010

Varme drikke

Udover den varme chokolade og de mange daglige kopper te kalder kulden på noget lidt mere krydret. Jeg har fået lavet en lille portion af min kryddersirup, som er god til både gløgg, krydret æblemost eller anden juice, og til chai i en håndevending.

kryddersirup

Der skal bare bruges 1 spsk sirup per glas og så topper du op med hvad du foretrækker, godt varmet igennem forinden - hvidvin, rødvin (eventuelt med et skud portvin), god ufiltreret æblemost (eventuelt med et skud Calvados eller Crème de Cassis), solbær- eller hyldebærmost, eller en kop stærk sort te med varm mælk.

Opskrift:

1½ dl gyldent rørsukker
2 dl vand
1 stang kanel
½-1 tom vaniljestang
2 tsk grønne kardemommekapsler
2 skiver frisk ingefær
2-3 nelliker
skal af ½ øko-citron


Skræl citronen tyndt, så du undgår bitterhed fra den hvide del af skallen.
Kom alle ingredienser i en lille gryde og bring det i kog. Lad det simre stille i 10 minutter.
Skold et glas eller en lille flaske og hæld siruppen på. Kom bare krydderierne ved, så kan de stå og trække videre.
Skru låget på og opbevar flasken i køleskab efter afkøling.

Variation: udelad eventuelt vanilje og kom i stedet en lille stjerneanis i - den skal du dog ikke lade trække med i flasken, ellers bliver smagen for overdøvende. Citronskal kan eventuelt erstattes med appelsinskal - stadig økologisk.

Velbekomme!



The English Corner

Recipe: in English at a later date.



Variation:
Bon appétit!