torsdag den 9. september 2021

Kyllinge-biriyani (i riskogeren!)

Egentlig laves biriyani normalt i et fad i ovnen (i min familie gerne i en römertopf), men jeg skød genvej og lavede en "snyde-udgave" i min riskoger. Hvis du hellere vil gøre som traditionerne foreskriver, lægger du bare ris og kylling i lag i et fad med låg og bager det i ovnen - 30-40 minutter ved 175° skulle kunne gøre det.

Opskriften her er løst baseret på en i Den Indiske Kogebog (af Sarah Thankammar Engbæk og Padam Bahadur Tuladhar, 1969, Christian Ejlers Forlag), som du kan være usandsynligt heldig at finde antikvarisk - det er ikke lykkedes for mig endnu!

Jeg maler mine krydderier selv, så her gives krydderblandingen som primært hele krydderier, der så males frisk lige inden brug. Der er ret meget smag og en del varme i den her udgave - tilpas krydringen efter egen smag og gem evt. halvdelen af de malede krydderier til en anden gang.

Opskrift:

kødet:
2 hele kyllingelår (~500 g)
2 spsk yoghurt naturel (jeg brugte sojayoghurt)
1 tsk finthakket frisk ingefær
1/4 tsk stødt asafoetida/dyvelsdræk*

masala af:
1 tsk korianderfrø
1 tsk kommensfrø
1/2 tsk spidskommen
1/2 tsk sorte peberkorn
2-3 nelikker
1/4 tsk chiliflager
1/4 tsk stødt kanel

20 g smør (jeg bruger den veganske fra Naturli')
1/2 tsk groft salt
2 spsk cashewnødder eller mandler (smuttede)

risene:
3 dl basmatiris
5 dl vand
1 spsk olie (f.eks. fra solsikke)
1 tsk groft salt
2 laurbærblade
3 hele peberkorn
1/2 stang kanel, smuldret
3-4 grønne kardemommekapsler

Dup kyllingelårene med køkkenrulle og del dem i over- og underlår.

Skær frisk ingefær i skiver og hak det fint.
Mal masalaen og rør krydderblandingen i yoghurten sammen med asafoetida og ingefær. Vend kyllingestykkerne godt rund i marinaden.

Mål risene af, kom dem i en sigte og skyl dem grundigt under rindende koldt vand.
Kom risene i riskogeren sammen med vand, salt, olie og de hele krydderier. Tænd riskogeren på "hold varm" funktionen, hvis den har en - ellers lad dem blot stå og trække.

Varm smørret op i en pande og steg kyllingestykkerne til de har fået farve på alle sider. Skrab resten af marinaden ned i panden, tilsæt et par spsk vand og kom salt og nødder ved. Rør godt rundt og skrab evt. fastbrændte dele løs fra bunden, dæk panden med låg og lad kødet simre ved meget lav varme.

Imens tændes riskogeren og risene bringes i kog. Så snart risene begynder at koge rører du rundt, lægger kyllingestykkerne ned i risen (skrab al den gode sauce med ned i gryden) og lader riskogeren koge retten færdig.

Server med pickles eller chutney og en simpel kachumbar-salat.

Variation: *jeg bruger ikke løg i min madlavning, men du kan evt. udelade asafoetida og i stedet bruge et halvt til et helt løg i tynde skiver. Steg løget i smørret først og tag det til side. Kom det tilbage i panden, når du har brunet kyllingestykkerne.
Du kan bruge andre dele af kyllingen end lårene, eller skalere opskriften op til en hel - den skal blot deles i mindre stykker.
Hvis du ikke er så vild med at spise kød, kan retten laves vegansk ved at erstatte kylling med cirka 300g østershatte. Bræk dem i større stykker og følg i øvrigt opskriften som den står.

Velbekomme!The English Corner

Recipe:

Please use a translater for the time being! <3

Variation:

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar