fredag den 30. december 2011

Nytårsguf


Så nærmer nytåret sig med hastige skridt. I år springer jeg en nytårsmenu over, da vores aften bliver temmelig ad hoc - dog med garanti for lækkert lammekød vi helt sikkert kan få en fest ud af.

truffles for the new year

Jeg ved de fleste her til lands spiser kransekage til boblevandet klokken 24, men er der folk i selskabet der har andre lyster, er chokoladetrøfler et godt alternativ. Her har jeg lavet to af slagsen - en heftig voksentrøffel på mørk chokolade med masser af Cognac, og en orangetrøffel med nougat og finthakket pomerans der nok også mest er for voksne - så kan børnene mæske sig i kransekage, hvis de holder ud så længe.

Mine trøfler er lavet uden fløde og derfor ret faste. De er så tilfældigvis også veganske hvis du bruger den rigtige slags chokolade - tjek på pakken. Trøffelmassen kan formes ved stuetemperatur - kommer den på køl bliver den for fast til at kunne formes. Her kommer først opskriften på Cognactrøffel. Der er nok til 12 personer.

Opskrift: 

200 g mælkefri mørk chokolade, 67-70% 
40 g mælkefri margarine 
½ dl god cognac 

½ dl kakao 
evt. ¼ tsk allehånde

Smelt chokolade og fedtstof sammen over vandbad.
Lun cognacen let og rør den i chokoladen lidt efter lidt.
Lad trøffelmassen køle ned ved stuetemperatur til den bliver fast.
Form trøflerne i den ønskede størrelse og tril dem i kakao eventuelt tilsat lidt allehånde.
Opbevar køligt og tørt.


Og her kommer opskriften på orangetrøfler med pomerans. Jeg brugte orangelikøren Aurum i mine, men f.eks. Cointreau kan også gå an. Brug en god, ægte pomerans, ellers er det bedre helt at udelade det.

Opskrift: 

150 g mælkefri mørk chokolade, 70% 
50 g mørk, mælkefri nougat 
25 g mælkefri margarine 
2 spsk orangelikør 
20 g finthakket syltet pomerans 

1 dl hasselnødder

Smelt chokolade, nougat og fedtstof sammen over vandbad.
Lun likøren let og rør den i chokoladen.
Rør den finthakkede pomerans i massen og lad den køle ned ved stuetemperatur til den bliver fast.
I mellemtiden ristes nødderne i ovnen i 8-10 minutter ved 150°. Gnid hinderne af i et rent klæde og hak dem fint.
Form trøfler i den ønskede størrelse og tril dem i de ristede nødder.
Opbevar trøflerne køligt og tørt.

Variation: begge slags trøfler kan med fordel laves med smør, hvis man tåler det. Så er de dog ikke veganske længere.

Velbekomme!


boozy truffles for the new year


The English Corner

Traditionally Danes have kransekage - a confection of baked marzipan - with the bubblies at midnight New Years Eve, but not everyone likes their sweets that sugary. Here are a couple of recipes for decidedly adult chocolate truffles that might tempt instead. Mine are dairyfree and incidentally vegan too.

trøfler til nytåret

The first is a serious Cognac truffle based on dark chocolate and dusted with allspice flavoured cocoa.

Recipe: 

200 g chocolate (dairyfree) 67-70% 
40 g dairyfree margarine
50 ml good Cognac 

50 ml un-sweetened cocoa 
¼ tsp ground allspice

Melt the chocolate and margarine together over a bain marie.
Heat the Cognac until lukewarm and gradually stir it into the chocolate.
Let the mixture set at room temperature until firm. Do not refrigerate or it will become too stiff to shape into truffles.
Mix the cocoa and allspice in a shallow bowl. Shape the truffles with your hands, scooping up chunks with a teaspoon. Roll the truffles in the cocoa and keep in a cool and dry place.


And here is the recipe for orange truffles with candied orange rind - use a good quality for a worthwhile result. I used the orange liqueur Aurum in my truffles, but Cointreau will do as well. 

Recipe: 

150 g chocolate (dairyfree) 70% 
50 g dark, dairyfree hazelnut nougat 
25 g dairyfree margarine 
2 tbsp orange liqueur 
20 g finely minced candied orange rind 

100 ml hazelnuts

Melt the chocolate, nougat and margarine together over a bain marie.
Heat the orange liqueur to lukewarm and carefully stir it into the mixture.
Mix in the minced orange rind and allow to firm up at room temperature. Do not refrigerate or it will become too stiff to shape into truffles.
In the meantime roast the hazelnuts in the oven at 150° C for 8-10 minutes. Rub the skins off in a clean kitchen towel and chop finely.
Scoop up spoonfuls of truffle mixture and shape with your hands, then roll in the hazelnuts to coat.
Keep the truffles in a cool and dry place. 

Variation: both kinds of truffles can be made with butter instead of margarine if you like. The results will not be vegan.

Bon appétit!

2 kommentarer:

  1. Hvor ser det bare lækkert ud! Jeg glæder mig vildt til at sætte tænderne i mine kreationer ud fra dette indlæg :)

    SvarSlet
  2. God fornøjelse Mai, jeg håber du får glæde af opskrifterne.

    SvarSlet