fredag den 25. april 2014

Udfordringer


Bloggen her har været gået død, præcis som jeg selv har været gået død i madlavningen det seneste halve år. Der er kommet nye udfordringer til og jeg har haft svært ved at se det spændende i dem - er ærligt talt temmelig træt af ikke at kunne spise normalt og udfolde mig frit i køkkenet.


Maveproblemerne fra sensommeren udviklede sig til en alvorlig omgang irritabel tarm, så nu står den på medicinsk diæt 24-7. Low FODMAP hedder bæstet, og medfører uendelige lister over frugt, grønt, nødder, korn, bælgfrugter, svampe, osv. som jeg ikke må spise. Eller omvendt - nogle korte lister over de få af slagsen jeg må bruge i mit køkken. Da diæten er udviklet i Australien, og listerne kun indeholder fødevarer de har testet, er der mange lokale danske varer der ikke er med. Til gengæld optræder en del eksotiske frugter og nogle grønsager, som ikke umiddelbart kan findes i en god kvalitet på disse breddegrader.


Det er temmelig udfordrende at få en varieret kost på diæten, når man ikke spiser kød hver dag. Med min komælks-allergi er det også svært at få skruet vegetariske måltider sammen, så de fungerer, uden at kunne bruge bælgfrugter, svampe, og nødder som vanligt. Alt i alt en større udfordring af den uvelkomne slags, men følges skal den jo og jeg får da noget at spise hver dag. Og mon ikke der er andre derude, der slås med det samme? Så nu får bloggen en chance for at hjælpe lidt til med motivationen - jeg vil prøve at dele diverse diæt-kompatible måltider her i den nærmeste fremtid.


Måske det endda kan blive til en opskrift i ny og næ...

For denne gang kan jeg blot anbefale en let dessert af de første rabarber og de sidste af de frosne jordbær fra sommeren:
Rens rabarberne og skær i 2 cm lange stykker.
Bland med en tilsvarende mængde jordbær i en gryde, tilsæt flækket vaniljestang og et par spiseskefulde vand og bring langsomt i kog. Lad det småkoge til rabarberstykkerne er møre og smag så til med mørkt rørsukker.
Hæld frugtgrøden i en skål, fisk vaniljestangen op og lad det afkøle.
Server med sojafløde eller en kugle Tofuline is.

Velbekomme!The English Corner

This place has been inactive since last year while I have struggled with some unwanted changes in diet. Stomach troubles have forced me to adopt the low FODMAP diet, making me feel un-reasonably put upon and highly unmotivated to cook. Trying to break free of the mire, I will be sharing my diet meals and the occasional recipe here for a while - perhaps someone else out there, similarly afflicted, can make use of the inspiration.

For the time being, I recommend a simple dessert/pudding made from the first rhubarbs of the season and the last of the frozen strawberries from the summer:
Clean the rhubarb and cut into 2 cm pieces.
Mix with an equal amount of strawberries in a saucepan, add a split vanilla pod and a few tablespoons of water, and allow to come slowly to the boil. Let it simmer until the rhubarb pieces are tender, and then stir in golden cane sugar to taste.
Pour the stewed fruit into a bowl, remove the vanilla pod, and allow to cool.
Serve in individual dishes with soy cream poured over the top, or with a scoop of tofu-based icecream.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar