søndag den 14. februar 2010

Fastelavnsboller med cremefyld

Lige i dag er der nok af kulinariske traditioner man kan kaste sig over - det er både Fastelavn, kinesisk nytår og Valentine's Day i dag. Maia har lavet mindst 1 kilo fyldte chokolader i anledning af Valentine's Day, og det kinesiske nytår havde jeg ikke rigtig kræfter til at begive mig udi - der er ellers et fint arrangement inde i Musikhuset igen i år.

fastelavnsboller

Selv har jeg valgt at holde mig til fastelavnsbollerne. Mine er med fyld af creme lavet med mandelmælk, hvilket giver en rigtig dejlig smag. Opskriften her giver 12 styk - der skal kun bruges cirka ½ portion creme til fyldet, og resten kan du jo så guffe i dig mens du venter på at bollerne bager færdig.

Opskrift:

bolledej:
175 g mælkefri margarine
½ dl sojadrik
25 g gær
1½ spsk sukker
1 mellemstort æg
250-275 g sigtet speltmel
1 tsk kardemomme


cremefyld:
1 spsk majsstivelse (Maizena)
2 dl mandelmælk
3 spsk sukker
1 vaniljestang
1 stort æg


glasur:
50 g flormelis
2 tsk kogende vand


Smelt margarinen i en kasserolle og rør sojadrikken i.
Smuldr gæren i en røreskål. Hæld margarinen over når den er håndvarm og rør gæren ud.
Pisk sukker og æg i blandingen.
Tag 1 deciliter mel fra. Sigt resten af melet og kardemomme sammen og rør det i dejen. Ælt dejen glat – tilsæt evt. resten af melet undervejs hvis det er nødvendigt. Dejen er meget fed og skal forblive blød.
Kom dejen tilbage i skålen, dæk med et klæde og lad den hæve lunt i 45 minutter.
Til cremen rører du majsstivelsen ud i mandelmælken i en lille kasserolle. Pisk de øvrige ingredienser i og bring cremen i kog under stadig omrøring. Lad den koge igennem i et minuts tid mens du pisker.
Stil cremen til afkøling og rør i den fra tid til anden.
Rør flormelis glat med vand til glasuren.
Når dejen er hævet færdig tændes ovnen på 215°.
Stil en bageplade frem og kom bagepapir på.
Drys lidt mel på bordet og hæld dejen ud af skålen. Del den i 12 stykker og tryk dem ud til 10 centimeter brede cirkler. Kom 2 teskefuld creme midt på hver cirkel og saml dejen op rundt i kanten. Vrid og pres kanten sammen. Sæt bollerne på bagepladen med sammenføjningen nedad efterhånden som de bliver fyldt.
Pensl eventuelt de fyldte boller med en smule sojadrik og bag dem midt i ovnen i 10-12 minutter til de er let gyldne. Lad dem køle af på en rist.

fastelavnsboller

Pynt de lune boller med en teskefuld glasur per styk og server dem straks.

Velbekomme!



The English Corner

Today was Fastelavn, also known as Shrovetide or Carnivale. As with most of the old feast days there are special foods connected with it, and in Denmark the surviving tradition is the filled buns. This is my recipe for custard filled Shrovetide buns, which makes 12 delicious creme-filled buns with sweet iced tops. It may look a little bit complicated with the long list of ingredients, but they don't really take that long to make and are well worth the effort. I make my custard using almond milk, which gives a lovely taste. The custard recipe given here is double what you need, so go ahead and eat the rest of it while waiting impatiently for the buns to be done - I did!

Recipe:

dough:
175 g dairyfree margarine
50 ml soy or rice milk
25 g fresh yeast
1½ tbsp sugar
1 medium sized egg
250-275 g sifted spelt flour
1 tsp ground cardamom


custard:
1 tbsp maize starch
200 ml almond milk
3 tbsp sugar
seeds of 1 vanilla pod
1 large egg


frosting:
50 g icing sugar
2 tsp boiling water


Melt the margarine in a small saucepan and stir in the soy milk. Set aside to cool until lukewarm.
Crumble the yeast into a bowl and pour in the melted margarine. Whisk until the yeast dissolves, then add sugar and egg and continue whisking until well combined.
Keep a large handful of flour back and add the rest to the bowl together with the cardamom. Stir with a wooden spoon then knead until you have a soft and pliable dough, adding the reserved flour as you go if needed – the dough should be quite greasy and very soft.
Place the dough in the bowl, cover with a clean kitchen towel and allow to rise in a warm place for 45 minutes.
To make the custard, whisk all ingredients until smooth, and bring slowly to the boil in a small pot while stirring constantly. Allow to boil for a minute or two while whisking constantly, then set aside to cool. Stir the custard from time to time while cooling. (This makes enough custard for 20-24 buns).
Mix icing sugar and water in a small bowl until smooth.
When the dough is risen, heat the oven to 215° C.
Get a baking sheet ready for use, then turn the dough out onto a lightly floured surface. Divide into 12 pieces and shape each into a 10 cm round using the palm of your hand. Place 2 teaspoons custard filling on each round and gather up the edges of the dough. Twist the edges together and press to seal, then place the buns on the baking sheet with the edges underneath.
Paint the tops of the buns with a little soy milk and bake in the middle of the oven for 10-12 minutes until they turn a light golden colour on top.
Let the buns cool slightly on a rack before decorating the top of each with a teaspoon of icing. Serve warm.

fastelavnsboller

Bon appétit!

2 kommentarer:

  1. Mmm, ser jättegott ut! =D

    Vi har också Fastlagsdan idag, tror jag, och vi firar förstås med semlor. XD

    SvarSlet
  2. Kære Ea
    Du skal være så velkommen til at kigge forbi hjemme hos os. Jeg skriver her, fordi din mail på meget mystisk vis forsvandt fra min box!
    Tusind tak for dit foto...som du kan se sammen med min lille artikel - under bloggen "Død og kritte", der findes på: begravelser.wordpress.com
    Hav venligst in mente at det går stærkt, når vi lærer´;|
    Hav det godt og hils din mand. Kærlig hilsen Anne

    SvarSlet