torsdag den 25. juni 2009
Hyldedrik
For mig er hyldedrik lidt som sommer på flaske. Indtil for få år siden var det kun noget man fik, hvis man selv plukkede blomsterne og lavede det søde og duftende udtræk når hylden blomstrede.
Nu kan man få et helt udvalg af forskellige kommercielt fremstillede hyldedrikke, men der er nu stadig noget særligt over den vi selv har lavet. Som med alt muligt andet der skal indtages, ligger hemmeligheden bag smagen først og fremmest i de gode råvarer. Selvom man ikke selv har hyld i haven, er det som regel nemt at finde et blomstrende hegn, hvor man kan plukke blomsterskærme nok til en portion. NB: det skal være blomster fra almindelig hyld, den mere sjældne druehyld er voldsomt giftig!
Blomsterne skal være helt udsprungne, så de små støvdragere vender vrangen ud på sig selv og lader al den gode pollen komme til sin ret. Gå uden om de skærme der måtte være angrebet af bladlus. Man skal endelig ikke skylle blomsterne inden brug, for så ryger en stor del af den fine pollen og nektar som skal give hyldedrikken smag. Det er muligt at lave drikken uden konserveringsmiddel, men så er det nødvendigt at lade den trække på køl, og den færdige drik bør enten paseuriseres i flasken eller fryses ned intil brug. Her kommer husets opskrift, som giver cirka 3½ liter færdig saft.
Opskrift:
60 fuldt udsprungne hyldeblomst-skærme
2 kg gyldent rørsukker
60 g citronsyre
6 øko-citroner
3 liter vand
evt. 15 ml flydende Atamon til konservering
Kom blomsterskærme, sukker og citronsyre i en dyb skål med låg, eller en stor gryde.
Pres saften af de 3 citroner og skær resten i 8 dele hver. Kom det i skålen.
Bring vandet i kog og hæld det i skålen. Rør rundt til sukkeret er opløst.
Tilsæt eventuelt Atamon.
Dæk skålen til og stil den køligt i 3 dage. Rør drikken igennem med en ren ske hver dag.
Si den færdige drik og kom den på skoldede flasker.
Fortynd hyldedrikken med koldt vand eller danskvand i forholdet 1:5 eller 1:7 efter smag.
Velbekomme!
The English Corner
Elder-flower cordial is my idea of bottled summer. It used to be something you made yourself each year in June, to use for cooling drinks on the hot summer days. Now you can get it at any supermarket, but our own recipe still has its charm, as does making the cordial together. Use only flowers in full bloom, with opened stamens that expose the pollen. Don't wash the flowers before use or you will lose much of the pollen and nectar, which give the cordial its delicate taste.
It is possible to make the cordial without preservatives, but then you must keep it refrigerated while it steeps, and the bottled product should be pasteurized or the cordial kept frozen until use.
NB: if you want to try your hand at this, it's important to pick flowers only from the common elder sambucus nigra - the (in Denmark) less common sort sambucus racemosa is very poisonous!
Recipe:
60 flowers (umbels) in full bloom
2 kg golden sugar
60 g citric acid
6 organic lemons
3 litres boiling water
household preservative (e.g. natrium bensoate) if you like
Use a large bowl or pot with a lid that fits.
Place the flowers, sugar and citric acid in the bowl.
Juice 3 of the lemons and cut the remaining ones into 8 pieces each. Add to the bowl.
Pour boiling water into the bowl and stir until the sugar disolves.
Add preservatives according to directions on the product.
Cover the bowl and leave in a cool place to steep for 3 days. Stir the cordial with a clean spoon once every day.
When the cordial is ready clean your bottles and caps thoroughly, and pour scalding water over to sterilize them.
Strain the finished cordial through a fine meshed sieve and bottle.
This recipe makes approximately 3½ litres of cordial. Dilute with 5-7 parts water to 1 part cordial.
Bon appétit!
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar