tirsdag den 6. oktober 2009

Æblechutney

Så blev det et gevaldigt blæsevejr og alle æblerne blæste af grenene på vores Filippa, så nu er jeg nødt til at finde på noget at bruge dem til i en fart. Jeg kunne godt tænke mig en dejlig krydret æblechutney, der kan passe til vinterens and, gås, grove pølser og skinkekød, så jeg gik på opskrift-jagt i husets mange kogebøger.

apple chutney

Desværre skuffede alle bøgerne fælt - det eneste jeg kunne finde med æble var noget underligt sødt snask fyldt med rosiner, og det er ikke lige min kop te, så jeg måtte ud i et eksperiment. Jeg ville gerne have noget med masser af frisk ingefær og nogle varmende krydderier, så jeg fandt både chili, kanel, sort peber og stjerneanis frem. Desuden både sødt og surt, og så var det bare at koge det hele sammen. Opskriften her giver cirka 4 dl dejlig aromatisk chutney og den skal helst trække i en uge, men vi har selvfølgelig ikke kunnet nære os og har allerede smagt på den første portion - familien siger det smager af jul, og Maia truer med at putte chutneyen i en æblekringle. Prøv den selv og se hvad du synes.

Opskrift:

1 løg
4 fed hvidløg
2-3 cm frisk ingefær
1 spsk sennepsfrø
1 stang kanel i mindre stykker
1 stjerneanis i mindre stykker
1 tsk sorte peberkorn
1-2 hele røde chili
1 tsk groft salt
½ dl hvidvins- eller æble-eddike
½ dl gylden rørsukker eller lys Muscovado
½ dl solsikkeolie
650 g æbler, f.eks. Filippa - ca. 500 g renset vægt


Pil løg og hvidløg og skær i skiver.
Skræl ingefær og skær i tynde stave.
Kom løg, hvidløg, ingefær og krydderier i en gryde sammen med eddike, sukker og olie, og bring det hele i kog. Lad lagen simre under låg i 10-15 minutter.
Skyl æblerne, skær dem i kvarte, og fjern kernehuset. Skær æblerne i tern.
Kog æbleternene i lagen til de er møre.

apple chutney

Kom chutneyen på skoldede rene sylteglas, luk tæt til og stil den på køl.
Æblechutneyen er klar efter 1 uge.

apple chutney

Chutneyen kan også henkoges på sylteglas, og så kan den holde sig ½ år udenfor køleskab, hvis du kan holde fingrene fra den så længe (se Camilla Plums metode til henkogning i ovn). Åbnede glas skal stadig på køl. Opbevar den henkogte chutney mørkt og køligt, f.eks. i et skab.

Velbekomme!



The English Corner

Last week strong winds blew all the apples off our Filippa appletree in the garden, so it's time to find some good use for them in a hurry. I went looking for a good apple chutney recipe, but couldn't find anything to suit me - all were too sweet and full of raisins, and no one in this family is fond of cooked raisins to put it mildly. So, time to bring out the kitchen notebook and do a little experimenting. This apple chutney is full of warming whole spices and laced with lots of fresh ginger. You should let it rest for a week to let the aromas develop, but we naturally had to try ours out almost right away. The chutney is perfect company for wintry dishes of roasted fowl, pork or sausages, and worth trying out with a good aged crumbly cheese.

apple chutney

Recipe:

1 onion
4 cloves garlic
2-3 cm fresh ginger
1 tbsp mustard seeds
1 stick cinnamon, broken into smaller pieces
1 star anise, broken into smaller pieces
1 tsp black peppercorns
1-2 whole red chili
1 tsp coarse salt
50 ml apple or white wine vinegar
50 ml golden granulated sugar or pale Muscovado
50 ml sunflower seed oil
650 g apples, e.g. Filippa - approx. 500 g cored weight


Peel the onion and garlic and cut into slices.
Peel the ginger and cut into thin staves.
Place the onion, garlic, ginger and whole spices in a small pot, together with the vinegar, sugar and oil, and bring to the boil. Cover and leave to boil gently for 10-15 minutes.
Rinse and core the apples. Divide into quaters and remove the core. Cut into 1½ cm dice.
Add the diced apples to the pot and continue boiling gently until they are soft.
Pour the chutney into clean scalded pickling jars and close tightly. Keep refrigerated.
You can store the chutney in a cool dark place, if you sterilise the jars with content after closing - in this case the jars with content must be heated thoroughly in a 110° oven until the contents are bubbling, and closed while very hot.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar