torsdag den 17. november 2011

Tomater, tomater!


Der bliver spist mange tomatsalater her i huset om sommeren. Men nu er det blevet efterår og lysterne går i andre retninger, så pludselig stod der et helt kilo tomater som vi ikke ville få brugt. Jeg valgte at langtidsbage dem i ovnen og pakke i glas med olivenolie og rosmarin - så kan de holde sig længe og sende os en lille hilsen fra sommerens sol, når de kommer i marinader, salater og skinkemadder i løbet af den næste måneds tid.

slow roasted tomatoes with rosemary in oil

Her får du en opskrift der kan bruges som fremgangsmåde, hvis du vil gøre mig kunsten efter. Mængderne behøver du ikke tage det så nøje med, og du skal bare eksperimentere med krydringen efter egen smag - det kan næsten ikke gå galt.

Opskrift:

1 kg tomater
1 spsk flydende honning
½-1 tsk flagesalt
cirka 2 dl olivenolie
1-2 kviste rosmarin

Skyl tomaterne, tør dem i et klæde og del dem i halve.
Fordel de halve tomater på en bageplade beklædt med papir, med snitfladen opad.
Dryp tomaterne med honning og 1-2 spiseskefuld olie, og drys med salt.
Bag midt i ovnen på 125° varmluft i cirka 4 timer, til de begynder at tørre lidt ind og blive en smule seje.
Kom straks tomaterne på helt rene glas, sammen med en kvist rosmarin, og top op med olivenolie. Sørg for at tomaterne er helt omgivet af olie og der ikke danner sig luftlommer i glasset.
Luk tæt til og opbevar på køl.

Variation: vil du have hotte tomater, drysses de med sort peber eller chiliflager. Prøv også at variere hvilke krydderurter og olier du bruger.

Et tip: du kan sagtens udnytte varmen og bage f.eks. nogle plader marengs og en postej i ovnen, mens tomaterne bliver færdige.

Velbekomme!


tomatoes


The English Corner

A simple way to preserve tomatoes - slow roasted in the oven and pickled in olive oil.

Recipe:

1 kg tomatoes
1 tbsp liquid honey
½-1 tsp salt flakes 
approx. 200 ml olive oil
1-2 sprigs rosemary

Rinse and dry the tomatoes, then cut into half.
Spread the halved tomatoes on a baking sheet, cut side facing up. Drizzle with honey and 1-2 tablespoons oil, and sprinkle with salt.
Bake at 125° C forced (fan on) for about 4 hours, or until they begin to dry out and turn slightly chewy.
Pack into clean pickling jars, together with the rosemary, and top up with olive oil. Check that there are no pockets of air between the tomatoes by gently tapping the bottom of the glass against the tabletop.
Cover tightly, and keep in the refrigerator.

Variation: if you like your tomatoes hot, sprinkle with cracked black pepper or chili flakes. Try out other herbs and oils as well.

Bon appétit!

2 kommentarer:

  1. Det lyder godt nok lækkert. :) Hvordan bliver smagen? Minder den om soltørrede tomater (for i så fald springer jeg over)?

    Tak for lækre opskrifter!

    SvarSlet
  2. Hej Nat, du kan roligt prøve opskriften af, de er helt anderledes søde og saftige end de soltørrede.
    :)

    SvarSlet