søndag den 29. juli 2012

Urtepostej


Vi skal have vegetarmad som en fast del af menukortet her i huset i en længere periode. For at have noget i baghånden i en travl hverdag, blev der i dag bagt urtepostejer til fryseren. De kan fungere som frokostret eller pålæg i de kommende uger.

vegetarian patés

Opskriften giver cirka 1 kg færdig postej. Mængden af fars passer fint til fem ½-litersforme eller to hel-litersforme. Brug gerne det ris, quinoa, perlebyg eller lignende du har tilovers fra gårsdagens aftensmad, så undgår du også madspild. Postejen er kun for seriøse selleri-spisere; er du knap så vild med smagen, så erstat hovedparten med f.eks. persillerod.

Opskrift:

3 dl kogt fuldkorn (ris, byg, quinoa, osv)
2-3 løg
4 fed hvidløg
4 gulerødder
1 bladselleri med top
2 spsk olivenolie
1 dl mandler
3 store kviste frisk salvie (og evt. blade til pynt)
1 dl (soja)yoghurt naturel
2 æg
2 spsk shoyu tamari
¼ tsk friskkværnet sort peber
evt. ½ tsk groft salt


Rens urterne. Hak løg, hvidløg og bladselleri. Riv gulerødderne groft.
Tænd ovnen på 175°.
Varm olien på en stor pande og svits urterne til løgene bliver klare.
Kom urter og ris i en stor skål.
Hak mandlerne og salviebladene og kom det i skålen sammen med de resterende ingredienser. Rør farsen godt sammen og fordel i smurte postejforme.
Pres farsen sammen med bagsiden af en ske og pynt eventuelt hver postej med et eller to blade salvie.
Bag midt i ovnen i cirka 30 minutter – postejen skal føles fast når du giver den et let tryk på midten.
Server dem lune med f.eks. ovnbagte tomater og kål- eller bønnesalat til.

Postejerne kan fryses og senere varmes i ovnen. Smager dejligt kolde til et godt rugbrød.

Variation: hvis postejerne skal være skærefaste, kan du tilsætte 4 spsk boghvedemel til farsen. Du kan variere hvilke nødder der kommes i og postejen kan laves med sødkartoffel, græskar eller squash i stedet for gulerødder - bruger du squash skal de vrides i et klæde for at undgå for meget væde i farsen. N.B. hvis patéen skal være glutenfri skal der bruges f.eks. ris, quinoa, amaranth, boghvede, eller majs!

Velbekomme!



The English Corner

We will be needing a vegetarian choice for every meal in the house for the next six months or so. I made these patés, which can be kept in the freezer, so that we have a little to fall back on in a busy week. These will work equally well as lunch and filling for sandwiches. The patés are strictly for celery-lovers - if you are not so crazy about the taste, substitute e.g. parsley roots for most of the celery. The recipe yields about 1 kg cooked paté, and fits well in either five 500 ml moulds or two 1 litre paté moulds.

Recipe:

300 ml leftover cooked wholegrain (e.g. rice, barley, quinoa, etc.)
2-3 onions
4 cloves garlic
4 carrots
1 celery with leaves
2 tbsp olive oil
100 ml almonds
3 large sprigs fresh sage (optionally also a few leaves for garnish)
100 ml natural (soya)yoghurt
2 eggs
2 tbsp shoyu tamari
¼ tsp freshly ground black pepper
½ tsp coarse salt
if needed

Clean the herbs and peel the onion and garlic. Chop onion, garlic and celery, and grate the carrots coarsely.
Heat the oven to 175° C.
Heat the oil in a large pan and stir fry the chopped and grated vegetables until the onions turn translucent.
Place the fried vegetables and cooked grain in a large bowl.
Chop the almonds and sage leaves, and add to the bowl together with the remaining ingredients. Mix well and pack into greased moulds.
Bake in the middle of the oven for about 30 minutes - the finished patés should feel firm when you press lightly in the middle.
Serve warm with e.g. ovenbaked tomatoes and a salad made with cabbage or beans.

The patés can be frozen, and later re-heated in the oven before serving. Also very good cold served with a wholegrain rye bread.

Variation: if you want to be able to the slice the cold patés, add 4 tbsp buckwheat flour to the mince for a firmer result. You can use zucchini, pumpkin or sweet potatoes instead of carrots - if you use zucchini, wring the grated shreds in a kitchen towel to reduce the amount of liquid. N.B. for a gluten free paté use only rice, quinoa, amaranth, buckwheat or maize!

Bon appétit!

4 kommentarer:

  1. Det glæder jeg mig vildt meget til at følge med i:-)
    Overvejer også om det ikke er den rigtige vej at gå. I hvert fald hjemme. Dog er jeg meget i tvivl om fisk, som virker så oplagt sundt på alle måder. Beholder I fisk og æg, så det ikke bliver vegansk og med kosttilskud?
    Er også i seriøse overvejelser om høns i haven, men jeg er lidt bange for dem..

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fie, hyggeligt at se dig herinde :)
      Vi har spist vegetarisk 2-3 gange om ugen de seneste år, og nu skal det så være en lidt mere fast mulighed. Vi holder dog fast i fisken to dage om ugen, og spiser også æg - mælkeprodukter er jo udelukket pga. allergi hos et par stykker. Det kan også være der ryger et enkelt fjeret væsen på tallerkenen fra tid til anden, men de firbenede er taget af menuen i hvert fald for en periode.
      Vi har jo høns i haven og de er helt utroligt hyggelige. Det kræver selvfølgelig at der er nogen til at lukke ind og ud dagligt - med mindre man vil ud i timer-automatik og lignende tekniske løsninger - men der er ikke ret meget arbejde, og masser af underholdning, i dem. Og så giver de æg af en kvalitet der slår alt hvad der findes på markedet!

      Slet
  2. Vi forsager også de firbenede for tiden og er lidt frem og tilbage med mælken. Vi har ingen allergier, men jeg tror egentlig på det med, at mælk er for kalve.
    Kan være jeg skulle komme forbi på en visit i hønsegården og se, hvor meget man skal interagere med kræene for at få det til at fungere:-) Folk på tv går jo nærmest rundt med hønsene under armen hele tiden..

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, kom du forbi og mød hønsene. De bryder sig ikke om at blive pillet ved, men snakker gerne og siger pænt goddag og farvel når vi kommer og går :)

      Slet