tirsdag den 21. maj 2013

Åh, pesto!


Så er der ved at komme gang i krydderurterne igen - salvien har sat de første små blade, der er mynte i bedene og persille i drivhuset, og basilikum fås i flotte bundter. Det er tid at lave pesto til køkkenet, så et skud smag altid er lige ved hånden - til at røre i majonæsen, komme i dressingen, vende de lækre, spæde grønsager i, eller bare smøre på brødet.

sun dried tomato pesto with chili and sage

I denne omgang har jeg lavet en pesto på basilikum, og en på soltørrede tomater med chili og salvie. Det kræver en minihakker eller blender at lave pestoerne, eller en god, stor morter og gode armkræfter. Her får du først opskrift på den sidste.

Opskrift:

5 store soltørrede tomater
1 lille fed hvidløg
1 lille tsk finthakket rød chili
2-3 tsk citronsaft
1/2-1 dl god olie (f.eks. jomfruoliven eller vindruekerne)

2 spsk mandler
1 spsk fintrevet pecorino

Skær tomaterne i lidt mindre stykker. Pil hvidløgsfedet og kom det i blenderen sammen med chili, citronsaft og det meste af olien. Blend til du har en lind masse.
Mal mandlerne og bland dem i pestoen sammen med osten. Spæd eventuelt til med lidt mere olie, hvis den bliver for fast.
Kom pestoen på et rent glas med låg. Overfladen kan forsegles ved at hælde 1/2 spsk olie ned langs kanten, så det lægger sig øverst.
Pestoen kan holde sig på køl i mindst en uge - sørg blot for at tage af glasset med pinligt rene skeer.

Variation: pestoen kan laves med andre nødder, og krydres med f.eks. mynte eller basilikum i stedet for salvie.


fresh basil pesto

Basilikum-pestoen er enkel at lave og smuk at se på. Jeg bruger mandler til min.

Opskrift:

1 stort bundt basilikum
1 lille fed hvidløg
1-2 tsk citronsaft
friskkværnet sort peber
1/2-1 dl jomfruolivenolie

2 spsk mandler
1 spsk friskrevet pecorino
evt. lidt salt

Skyl basilikum og slyng den fri for det meste væde. Knæk de grove stængler af.
Pil hvidløgsfedet og kom det i blenderen sammen med basilikum, citronsaft, peber og det meste af olien, og blend til du har en lind masse.
Mal mandlerne til mel og rød dem i pestoen sammen med osten.
Smag til med salt og eventuelt ekstra citron. Er pestoen for tyk, kan der røres mere olie i.
Kom pestoen på et rent glas med låg. Overfladen kan forsegles ved at hælde 1/2 spsk olie ned langs kanten, så det lægger sig øverst.
Pestoen kan holde sig på køl i mindst en uge - sørg blot for at tage af glasset med pinligt rene skeer.

Variation: du kan bruge pinjekerner, eller andre nødder, i stedet for mandlerne.


Velbekomme!

summer spice


The English Corner

Recipe:
Try Google Translate



Bon appétit!