onsdag den 8. april 2009

Indisk vegetarisk karry

Mindst en gang om ugen spiser vi kødløs aftensmad, og så er det indiske køkken et oplagt sted at lade sig inspirere. Millioner af indere lever vegetarisk, og har gjort det i århundreder, så der er et væld af inspiration at hente i de forskellige regionale køkkener.

Her kommer en af de seneste retter fra mit vegetariske køkken, inspireret af det indiske: krydrede auberginer med røde linser.

Opskrift:

1 løg
1 grøn peber
1 stor eller 2 mindre auberginer
2 fed hvidløg
1 tsk revet frisk ingefær
1 hel tørret chili
1 lille stang kanel
2 kari-blade
2 store modne tomater
4-5 spsk røde linser
1 dl vand
salt
olie til stegning

karryblanding:
½ tsk spidskommen
1 tsk koriander
¼ tsk fennikel
½ tsk gurkemeje

1-2 spsk hakket frisk mynte eller koriander til serveringen.


Pil løg og hvidløg, og skær løget i tynde skiver.
Skyl og tør tomater, aubergine og peberfrugt. Fjern stilk og kerner fra peberfrugten og skær den i tern. Skær stilken af auberginen, flæk den på langs og skær den i tynde skiver på tværs. Skær tomaterne i tern.

Curried aubergines with red lentils

Varm 2 spsk olie i bunden af en gryde. Kom de hele krydderier i og lad dem stege i et halvt minuts tid under omrøring. Tilsæt så løg, hvidløg og ingefær og steg videre under omrøring indtil løget begynder at tage farve.

Curried aubergines with red lentils

Kom aubergine og peberfrugt i gryden og lad det stege ved jævn varme og under omrøring i 3-5 minutter. Stød karryblandingen, drys den i retten og vend godt rundt.
Kom tomater, linser og vand i gryden.

Curried aubergines with red lentils

Rør godt rundt og bring retten i kog. Tilsæt salt, skru ned på lavt blus, og lad karryen simre under låg i 15 minutter.
Når linserne er møre kommes de hakkede friske krydderurter i og retten er klar til servering.

Curried aubergines with red lentils

Velbekomme!



The English Corner

We generally have at least one day a week where dinner is vegetarian, and I often opt for an Indian style meal. Since aubergines are coming into season at the market this weeks creation uses aubergines and red lentils - fast and simple to make.

Recipe:

1 onion
1 green bell pepper
1 large or 2 smaller aubergines
2 cloves garlic
1 tsp grated fresh ginger
1 whole dried red chili
1 small stick cinnamon
2 curry leaves
2 large ripe tomatoes
4-5 tbsp red lentils
100 ml cold water
salt
plain vegetable oil for frying

spice-mix:
½ tsp cumin seeds
1 tsp coriander seeds
¼ tsp fennel seeds
½ tsp turmeric

1-2 tbsp chopped fresh mint or coriander to garnish


Grind the spices for the spice-mix finely in a spice mill or mortar.
Peel the oinion and garlic and slice the onion finely.
Rinse and dry the pepper, aubergines and tomatoes. Remove the stem and seeds from the pepper and dice it. Remove the stem of the aubergines, split lengthwise and cut into thin slices across. Dice the tomatoes.
Heat 2 tbsp oil in a pot. Add the whole spices and let the fry for half a minute while stirring. Add onions, garlic and fresh ginger and fry at medium heat until the onion starts to colour.
Add aubergine and pepper and keep frying for another 3-5 minutes. Throw in the spice-mix and stir thoroughly to coat the vegetables.
Add tomatoes, lentils and water and bring to the boil. Add the salt, reduce heat to low, cover the pot and leave to simmer for approximately 15 minutes. Stir the pot a few times and add a little water if necessary.
When the lentils are done the curry is ready to serve. Fold in the chopped fresh mint or coriander and serve in a heated bowl.

Bon appétit!

6 kommentarer:

  1. Mums, det er lige noget for mig :-)

    SvarSlet
  2. Tak for en lækker opskrift! Det indiske køkken er fantastisk, når man er vegetar :-)

    SvarSlet
  3. Hej Mistee - ja, der er ikke noget som det indiske køkken når man er vegetar. Det har altid undret mig når folk bikser de underligste hjemmestrikkede vegetar-udgaver af europæisk mad sammen, når der i forvejen findes ældgamle sofistikerede vegetarkøkkener med de lækreste retter man kan gå i lag med.
    God fornøjelse med karryen! :)

    SvarSlet
  4. Til hvor mange personer er denne ret :-)?

    SvarSlet
  5. hej! Det ser rigtig lækkert ud :) Hvor mange personer er retten til? Kh

    SvarSlet
  6. Hvis retten serveres med ris eller brød, og en yoghurtsalat til, er der nok til 4. Supplerer du med endnu en ret er der til 6 personer.

    SvarSlet