Af en eller anden grund bliver der om sommeren lavet mange retter fra middelhavslandene her i huset. De spændstige dybviolette auberginer, peberfrugter i pangfarver, flotte squash og fuldmodne tomater frister til det, som de ligger der i grønthandlerens kasser og byder sig til. Med et bundt duftende frisk basilikum og den gode olivenolie fra skabet er vi allerede halvvejs i mål.
I aftes rakte inspirationen til en salat af ovnbagte auberginer, peberfrugter og tomater, krydret med et lille drys kanel, frisk basilikum og blade af forårsløg. Der røg lidt kartofler med i ovnen, og hylderne bød på en dåse økologiske kikærter, som blev til en dejlig cremet hummus. Med skiver af fårefeta og lidt provencalske oliven gav det en fin og mættende tallerken til hver.
Kartoflerne kræver ingen egentlig opskrift - jeg tog 3 til hver, og det var i overkanten. De skal bare vaskes godt, skæres i både der vendes i olie og krydres med salt, og så i ovnen i et ildfast fad i ca. 20 minutter ved 225°.
Salaten af ovnbagte grønsager laver jeg mange gange i løbet af sommeren - den er super som tilbehør til grillet kød, og kan varieres efter hvad man har af grønsager at bruge.
Opskrift:
1 stor aubergine
½ hver af rød, grøn og gul peberfrugt
3 fuldmodne tomater
1 spsk olie
1 stort forårsløg, det grønne af bladene
2 stilke frisk basilikum, bladene
1 spsk citronsaft
2-3 spsk jomfru olivenolie
½ tsk rosenpaprika
1 lille drys kanel
salt
Skyl aubergine, peberfrugt og tomat og tør dem i et klæde.
Prik auberginen overalt med spidsen af en lille kniv så den ikke sprækker under bagningen. Læg den i et ildfast fad og stil det i ovnen ved 225° varmluft.
Efter 30 minutter vendes auberginen, og tomaterne og peberfrugterne lægges ved – læg peberfrugterne med skindsiden opad. Dryp med 1 spsk olie og lad grønsagerne bage videre i 15-20 minutter, eller til alt er mørt. Auberginen skal falde lidt sammen når du trykker på den.
Imens skylles det grønne fra forårsløget og basilikumbladene, og begge dele hakkes groft.
Den bagte aubergine flækkes på langs og kødet skrabes fri af skindet. Hak auberginekødet, peberfrugterne og tomaterne med en kniv, og bland det med de hakkede krydderurter i en skål.
Rør citronsaft og olivenolie i, og smag til med rosenpaprika, kanel og salt.
Skulle du have lyst til at lave hummus til, kommer her min opskrift på husets. Det vigtigste i forhold til at få et godt resultat, er at smage på den flere gange undervejs. Jeg kom tahina i denne gang, men det er ikke altid det er med i opskriften og så skal mængden af citronsaft justeres derefter. Til gengæld er der altid stødt spidskommen i min hummus, og det er ikke alle der bryder sig om den version. Smag dig frem og find din egen yndlingsudgave.
Opskrift:
1 dåse kikærter (ca. 250 g drænet vægt)
1 spsk tahina
½ tsk stødt spidskommen
1 finthakket fed hvidløg
½ dl god olivenolie
citronsaft (typisk 2-4 spsk)
lidt rosenpaprika og salt
evt. lidt vand
Hæld vandet fra kikærterne, kom dem i en sigte og skyl under den kolde hane. Kom de skyllede kikærter i køkkenmaskinen. Tilsæt tahina, spidskommen, hvidløg, olivenolie og 1-2 spsk citronsaft. Blend til din hummus bliver glat og cremet. Smag den til med rosenpaprika og salt, samt evt. ekstra citronsaft og spidskommen. Hvis den bliver for fast og tør kan du enten komme mere olie i, eller tilsætte lidt vand.
Hummus bliver fastere når den har stået lidt, og rosenpaprikaen mere skarp. Hvis din hummus er blevet for fast inden serveringen, kan du bare røre lidt ekstra vand eller olie i. Traditionelt pyntes med at par kogte kikærter, et skvæt olivenolie og et drys paprika, men det ser også flot ud med oliven eller hakket bladpersille.
Velbekomme!
The English Corner
Early summer, as temperatures are suggesting that we already have, brings more dishes inspired by the Meditteranean kitchen to our table. This week I made the season's first roast aubergine salad, this one with roasted bell peppers and tomatoes, and flavoured with onion tops and basil.
Recipe:
1 large aubergine
½ each red, yellow and green bell pepper
3 ripe tomatoes
1 tbsp oil
1 large spring onion - the green top
2 sprigs basil, the leaves
1 tbsp lemon juice
2-3 tbsp good olive oil
½ tsp hot paprika
1 pinch cinnamon
salt to taste
Rinse and dry all vegetables and herbs.
Prick the skin of the aubergine all over with the tip of a small knife. Place the aubergine in an ovenproof dish and bake in a hot air oven at 225° C for 30 minutes.
Turn over the aubergine, add the tomatoes and peppers (skin side up) to the dish, and drizzle with the oil. Bake for another 15-20 minutes or until all is done - the aubergine should collapse slightly when you press on it with a cloth.
Split the aubergine and scrape out the meat. Chop aubergine, tomatoes and peppers and place in a bowl.
Chop the onion tops and basil leaves, and add to the mixture together with lemon juice, olive oil and spices. Mix well.
Serve warm or cold, to accompany thick slices of feta-type cheese or grilled meats.
Since we were having a vegetarian dinner, I also made hummus and roasted potatoes. The secret behind a good hummus is tasting repeatedly to adjust the different elements. Mine always has cumin and often tahina, but not always garlic since it upsets a family member' stomach! You can add fresh herbs like parsley and basil for a spicy green hummus, leave out the tahina (careful on the lemon juice), make your hummus more or less sour or garlicky to your taste. Experimenting repeatedly will lead you to your own favourite recipe - this is mine.
Recipe:
1 can cooked chick peas (about 250 g drained weight)
1 tbsp tahina
½ tsp ground cumin
1 finely chopped clove garlic (I left it out this time around)
50 ml good olive oil
lemon juice (typically 2-4 tbsp)
a pinch hot paprika and salt to taste
water to thin if needed
Rinse the chick peas under cold running water, and place them in your food processor together with tahina, cumin, garlic and olive oil. Process until smooth. Add lemon juice and spices to taste. If the hummus is too thick you can add a little water or extra oil to thin it.
Hummus is served in a bowl and traditionally garnished with a few whole cooked chick peas, a drizzle of olive oil and a dusting of paprika or chilli powder. Olives, halved cherry tomatoes, and sprigs of parsley are also nice garnishes.
The hummus keeps well in the fridge in a covered container for several days. It will thicken slightly, and you can thin it a little with water or oil before serving.
Bon appétit!
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Mums, det er lige noget for mig :-)
SvarSletHej igen Malou - jeg tror du er min eneste læser der kommenterer, så tak for det.
SvarSletEn tur på markedet (eller et dybt greb i en af dine kasser?) og du er godt på vej til din egen middelhavs-tallerken! ;)
MMM!Mad! Det skal jeg prøve at lave ^^
SvarSletHej Maia! Ja, det skal du da - nu har du jo også nogle auberginer du skal have brugt ;)
SvarSlet