fredag den 6. november 2009

Lam og lammeleverpostej

I dag fik vi lam - nærmere betegnet 1½ lam af i alt 55 kg. Det meste blev skåret til og pakket i fryseren, og så var der indmad fra 5 lam - hjerter og lever, som ingen andre tilsyneladende gider at have og som vi derfor får med oveni prisen. Hjerterne kom i jerngryden med urter og cider, hvor de passede sig selv til de var møre som smør, mens vi knoklede med resten af kødet.

lammeleverpostej

Leveren bliver brugt på et års forbrug af leverpostej, og der bliver altså rigtig meget leverpostej af 4 kg lever. Hvis du nogensinde står med så stor en portion på én gang har du her en opskrift der passer på mængden. Det er ikke alle årene vi har fået købt ordentligt ind til projektet, og af én eller anden grund foregår det altid sent om aftenen, så der har været forskellige interessante lappe-løsninger igennem årene. F.eks. kan man godt erstatte halvdelen af margarinen med olie, hvis man ikke har andet.

Opskrift:

650 g Nutana mælkefri margarine
325 g sigtet speltmel
3 ¼ liter usaltet grøntbouillon
4 kg friske lammelevere
2 kg finthakket spæk
1 kg fintrevet løg
100 g fint salt
1 spsk stødt sort peber
1 spsk stødte nelliker
2 spsk stødt allehånde
26 æg


Tænd eventuelt for fryserens indfrysningsrum, hvis den har sådan et.

Smelt margarine i en stor gryde. Hæld melet i og pisk det jævnt. Hæld bouillonen i under kraftig pisken og rør konstant mens gryden bringes i kog. Tag gryden fra varmen, hæld eventuelt jævningen i en stor glas- eller keramikskål, og stil den til afkøling.
Rens leverne, befri dem for hinder og sener, og hak dem fint i kødhakkemaskine eller køkkenmaskine.
Nu skal du finde en rigtig stor beholder at røre farsen sammen i - den skal helst kunne rumme 20 liter eller mere. Det eneste vi kunne finde i år var sommerens køletaske, så den blev vasket grundigt og så brugt som blande-kar.
Rør først jævning og spæk glat og tilsæt derefter leveren. Rør løg og krydderier i blandingen. Slå æggene ud i en stor skål og pisk dem let sammen med en gaffel. Rør æggemassen i farsen.
Så er det bare at håbe på du har fået købt alubakker nok! Paté-skåle, diverse små ildfaste fade og skåle kan også bruges.
Frys de fyldte forme ned, og tag op og bag en frisk lammeleverpostej når I har lyst til noget lækkert. Familie og venner sætter også gerne pris på at få en lille bakke af husets egen lammeleverpostej ved lejlighed, ikke mindst op til jul.

Vi prøvesmagte den på ristet rugbrød med Hannes hjemmesyltede rødbeder. Andet godt garniture er ristet bacon, asier, cornichoner, ristede svampe, friske radiser, karse, eller skiver af agurk.

leverpostejmad

Velbekomme!The English Corner

Traditional Danish leverpostej - this one made from lambs liver.

lammeleverpostej

Recipe in English coming soon on this post!

en bid

Bon appetit!

2 kommentarer:

  1. Rigtig lækker lammepostej! Børnene var helt vilde med den også!

    SvarSlet
  2. Tak for kommentar - det er altid rart at høre når der er nogle der får glæde af opskrifterne her på bloggen.

    SvarSlet