fredag den 15. oktober 2010

Skønne kastanjer

Så er det sæson for kastanjer, en rigtig dejlig oktober-nydelse vi må omkring flere gange om ugen i øjeblikket.

chestnuts

Jeg husker at have fået dem, bagt i ovnen på et lag groft salt, da jeg var barn. De smager dejligt sådan, men de bliver temmelig svære at pille og især den inderste hinde bliver hård og genstridig at have med at gøre. I år har vi så endelig prøvet en ny model, hvor kastanjerne bliver kogt i stedet for at komme i ovnen, og det er en stor succes. De smager om muligt endnu bedre end de bagte og så er de meget nemmere at pille, så nu er der kastanjer flere gange om ugen - bare 50 gram per person er en fin snack eller forret.

Opskrift:

250 g kastanjer
½ tsk groft salt


Snit et kryds i den flade side af kastanjerne og læg dem i bunden af en gryde i et enkelt lag.

autumn delights

Hæld vand i så det knap dækker - kastanjerne skal bare lige lette fra bunden - og kom salt ved.
Kom låg på gryden og bring den i kog. Skru ned på lavt blus og lad kastanjerne simre i 25-35 minutter alt efter størrelse.
Kom et foldet klæde i en skål, hæld vandet fra kastanjerne og læg dem i skålen. Server med smør og flagesalt.

autumn delights

Variation: du kan også pille alle kastanjerne selv og lave kastanjemos - purer dem med 1-1½ dl sødmælk eller mandelmælk og varm det igennem i en gryde. Pisk 20 gram smør (eller mælkefri margarine) i mosen og smag til med salt og peber, eller muskatnød.

autumn delights

Velbekomme!



The English Corner

It is chestnut season in Denmark and we are enjoying these deliciously aromatic and much too filling little parcels of autumn delight.

chestnuts

Just 50 grams per person is enough for a satisfying snack or entree. You can roast the chestnuts if you like, but we prefer to cook them in water - they are much easier to peel and don't end up dry and crumbly.

Recipe:

250 g chestnuts
½ tsp coarse salt


Make an X-shaped incision on the flat side of each chestnut with a sharp knife, and arrange in a single layer in a pot.
Pour in fresh cold water until the chestnuts begin to float free of the bottom, add the salt and cover with a lid. Bring the pot to boiling, reduce heat and allow the chestnuts to cook gently for 25-35 minutes depending on size.
Line a bowl with a clean cloth, drain the chestnuts and arrange in the bowl.
Serve with butter and finger-salt.

autumn delights

Variation: you can make a chestnut purée - peel the cooked chestnuts and puré with 100-150 ml whole milk or almond milk, heat in a pot and stir in 20 g butter (or dairyfree margarine). Season to taste with salt and pepper or nutmeg.

Bon appétit!

1 kommentar:

  1. Hej Ea

    Wow, super ide! Det var aldrig faldet mig ind at koge dem. Jeg plejer at bage dem i ovnen i salt og det har virket fint - dog skulle man bøvle med de dumme hinder.

    Nu vil jeg så på jagt efter nogle gode kastanjer :-)

    SvarSlet