onsdag den 9. marts 2011

Maltstykker - et eksperiment

Den canadiske udvekslingsstuderende vi er kontaktfamilje for har vilde drømme om nogle lækre boller med tørret frugt og nødder, som hun havde fået da hun var på ferie i Norge i efteråret. Efter at have hørt bollerne prist til skyerne gentagne gange, aftalte vi at holde en bagedag sammen og udvikle en opskrift, så hun kan lave sine egne.

fruit and nut studded malt-buns

Bageriet bollerne var fra er så venlige at opgive hvad der er i deres bagværk og så er det bare at justere efter egen smag, og trække på bageerfaringerne så mængder og metode kan komme på plads. Resultatet ses ovenfor, og opskriften kommer her - der bliver 16 store stykker.

Opskrift:

25 g gær
4 dl lunkent vand
1 dl (soja)yoghurt naturel
250 sigtet rugmel
1 tsk salt
1 dl maltsirup
ca. 500 g fint speltmel
3 dl nødder (f.eks. hassel og valnød)
1 dl tørrede tranebær
10 tørrede abrikoser
eventuelt 2 tørrede æbleringe (jeg havde ikke nogen)

½ dl (soja)mælk til pensling
1 spsk grovvalsede havregryn til drys


Rør gæren ud i vand og yoghurt i en stor skål eller et dejfad.
Tilsæt rugmel, salt og maltsirup og rør godt sammen.
Rør speltmel i lidt efter lidt. Vend dejen ud på et meldrysset bord så snart den er sammenhængende og ælt den igennem. Dejen skal være blød og elastisk, og forblive let klistret.
Rist nødderne på en bageplade midt i ovnen ved 150° til der lugter godt i køkkenet, afkøl let og hak dem groft.
Skær abrikoserne i 4-5 skiver hver og eventuelle æbleringe i små tern.
Tryk dejen ud på bordet og kom nødder og frugt på. Ælt det ind i dejen.

fruit and nut studded malt-buns

Kom dejen i en skål, dæk med et klæde og lad den hæve lunt i 1 time, til den får dobbelt størrelse.
Tænd ovnen på 250°
Vend dejen ud på bordet og skær den i 16 dele. Læg stykkerne på bageplader med bagepapir, dæk med et klæde og lad dem efterhæve lunt i ½ time.
Pensl stykkerne med (soja)mælk og drys med lidt grovvalsede havregryn.

fruit and nut studded malt-bunsfruit and nut studded malt-buns

Bag dem midt i ovnen i 15-20 minutter afhængig af din ovn. De skal være gyldne og med god skorpe.
Afkøles på rist.

Maltstykkerne passer rigtig godt til en tør ost som Emmentaler eller Manchego, eller karakterfulde oste som blå ost, gede-brie og flødeost med hvidløg og urter. Prøv dem også med smør og en god marmelade - f.eks. mirabelle-blommemarmelade fra St. Dalfour.

Variation: brug eventuelt andre nødder eller tørrede frugter i dejen - det norske bageri brugte rosiner i stedet for tranebær. Du kan også komme lidt krydderier i dejen, f.eks. ½ tsk revet muskatnød, eller lidt kardemomme.

Velbekomme!



The English Corner

Recipe: in English will be up eventually. In the meantime Google Translate is your friend.



Variation:

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar