Så blev det forårsjævndøgn og persisk nytår, og det kalder på en traditionel kuku sabzi. Kuku er fællesbetegnelsen for de tætte og fyldige persiske æggekager, der mest af alt minder om den spanske tortilla. Sabzi betyder grøn og kuku sabzi er en urte-æggekage sprængfuld af friske krydderurter der byder det nye år velkommen.
Æggekagen smager godt både varm og kold. Prøv den på påskebordet eller kom den i frokostkurven på en solskinsdag. Den kan enten bages i ovnen eller steges langsomt på panden - i sidste tilfælde bør den vendes til sidst, så den bliver gennembagt og får en svagt gylden overflade.
Opskrift:
1 stort bundt bladpersille
1 stort bundt koriander
½ bundt mynte
1 bundt tynde forårsløg
250 g spæde blade (spinat, rødbedetoppe, vårsalat, osv.)
1 mindre løg
3 fed hvidløg
50 g valnødder
7 æg
1 stort nip, eller 2 tætpakkede tsk iranske safrantråde og 2 spsk varmt vand
2 spsk (spelt)mel
1 tsk fint salt
¼ tsk stødt chili
olie til stegning og smøring
Tænd ovnen på 180°
Skyl og rens urter og blade, og bred dem ud på rene viskestykker så de kan tørre.
Pil løg og hvidløg og skær i små tern.
Hak valnødder groft.
Pil de grove stænger fra urterne og hak resten groft.
Varm 2-3 spiseskefulde olie i en stor dyb pande og steg løg og hvidløg klare. Tilsæt urter og valnødder, og steg under omrøring til urterne falder sammen. Lad dem køle let af mens du ordner æggene.
Slå æggene ud i en skål.
Stød safran i en morter og opløs i vandet – start med at røre safran ud i den ene spiseskefuld vand, så kan du bruge den anden til at få de rester med der bliver hængende i morteren.
Kom safran i æggene og pisk dem let sammen.
Kom urter, mel og krydderier i æggene og rør det godt sammen.
Smør et ovnfast fad og kom æggeblandingen i – den skal være cirka 3 cm dyb.
Bag midt i ovnen i 20-40 minutter, eller indtil den er fast når du banker på midten med bagsiden af en træske, og overfladen begynder at blive let gylden.
Server varm eller kold, med brød, yoghurt og tomatsalat.
Variation: der kan bruges andre urter som f.eks. purløg, dild, basilikum, estragon, kørvel og brøndkarse, alt efter hvad du kan få fat på, sørg blot for en god basis af bladpersille. Du kan desuden krydre din kuku med ½ tsk kanel eller muskatnød.
Velbekomme!
The English Corner
Recipe: in English will be available at a later date - in the meantime Google Translate is your friend.
Variation:
Bon appétit!
mandag den 21. marts 2011
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Det ser vildt godt ud. Hvor kommer den persiske inspiration fra? :)
SvarSletHej Nicolai. Den persiske inspiration kommer fra noget svigerfamilie - jeg er ret vild med den måde man bruger friske krydderurter og nødder på i det traditionelle køkken.
SvarSletMin roomies kæreste er Iraner, og det går nogengange op for mig at jeg blot antager at deres køkken ligner det arabiske, som jeg kender ret godt, hvilket det på ingen måde gør. Jeg gad godt vide mere om persisk mad:)
SvarSletDet lyder som en rigtig lækker forårsret. Skal helt klart prøves. Tak for tippet :)
SvarSletHilsen
Erik
restaurant i København
www.restaurantikøbenhavn.dk/