søndag den 9. august 2009

Quinoa

Jeg er begyndt at eksperimentere lidt med quinoa i køkkenet. Quinoa kan man bruge lidt på samme måde som couscous, men det er egentlig ikke en kornsort. Frøene har været dyrket i Andesbjergene i Sydamerika de sidste 6000 år. Det er en usædvanligt hårdfør plante med fantastiske ernæringsegenskaber - læs mere i opslaget på Wikipedia: :dansk: :engelsk:

Vi har for nylig købt et stykke lufttørret italiensk skinke, så jeg besluttede mig for at lave quinoa med skinken, samt bælgede ærter og timian fra haven.

prosciutto crudo

Jeg lavede små portions-ramekiner i ovnen, og fraregnet bagetiden i ovnen er der ikke mere end 15 minutters arbejde i de her. Til gengæld smager de intenst og er meget mættende.

Quinoa ramekins w green peas and prosciutto

Hvis man vil lave en vegetarisk udgave erstattes skinken med svampe i tern, f.eks. en portobello hat. Tilsæt evt. også en knivspids røget paprika til krydringen.

Opskrift:

1 lille løg
2-3 skiver prosciutto (2 mm tykke)
2 dl bælgede ærter
2 dl quinoa
salt, peber fra kværn
4 dl bouillon eller vand
4 kviste timian
1-2 spsk olivenolie


Tænd for ovnen på 200°

Pil løget og hak det. Skær skinken i tern.
Varm olien på en pande og steg skinke og løg til løget klares. Tilsæt ærter og quinoa, og krydr med salt og peber. Rør godt rundt så alt blandes og sluk derefter under panden.

Quinoa ramekins w green peas and prosciutto

Bring bouillon eller vand i kog.
Fordel quinoa-blandingen i fire ramekiner og kom 1 dl vand eller bouillon i hver.

Quinoa ramekins w green peas and prosciutto

Læg en kvist timian i hver ramekin og dæk til med alufolie.
Bag midt i ovnen i 15 minutter. Fjern derefter folien og lad quinoaen bage videre i 10-15 minutter, til al væden er opsuget og overfladen begynder et blive let gylden.

Quinoa ramekins w green peas and prosciutto

Velbekomme!The English Corner

We got a good deal on a piece of Italian prosciutto crudo (dry cured ham) recently, and I decided to try it out with quinoa. Quinoa is a cereal that has been grown in the Andes for at least 6000 years, and has exceptional nutritional values - read more onWikipedia :here:

I made my little quinoa ramekins with freshly shelled peas and aromatic thyme from the garden.

Recipe:

1 small onion
2-3 slices prosciutto (2 mm thick)
200 ml shelled fresh peas
200 ml quinoa
salt, freshly ground pepper
400 ml stock or water
4 sprigs thyme
1-2 tbsp olive oil


Heat the oven to 200° C

Peel and dice the onion. Dice the prosciutto.
Heat the oil in a frying pan, and fry the onion and ham until the onion turns clear.
Add quinoa and peas and season with salt and pepper. Mix well and turn off the heat.
Divide the quinoa mixture between four ramekins, and add 100 ml stock to each. Place a sprig of thyme in each ramekin and cover with aluminium foil.
Bake in the middle of the oven for 15 minutes. Remove the foil and leave to bake for another 10-15 minutes until all the liquid has been absorbed, and the top begins to turn slightly golden.

Quinoa ramekins w green peas and prosciutto

Bon appétit!

2 kommentarer:

  1. Hej, fandt lige din blog via en søgning på sommer suppe. Den har jeg tænkt mig at lave fluks. Men din quinoa-ting her ser virkelig også godt ud, så jeg må hellere undersøge dine opskrifter lidt nærmere - det ser alt sammen virkelig lækkert ud!

    SvarSlet
  2. Hej Mona
    Tak for din kommentar! Jeg har desværre ikke fået lavet et indeks over opskrifter på bloggen, men du kan prøve at kigge blogarkivet igennem. Det er ikke alle indlæg der har de mest oplysende titler, men det er ligesom altid mere interessant at skrive et nyt indlæg end at rydde op i de gamle!
    Kh Ea

    SvarSlet