mandag den 26. juli 2010

Abrikostærte

Jeg havde gæster i går og ville servere abrikostærte for dem, men kunne ikke finde en opskrift der passede mig og så må man jo lave sin egen.

apricot tarte with pistachio filling

Tærten har fyld af hjemmelavet pistacie-masse og friske abrikoser, og en fin balance mellem sødt og syrligt. Vi fik den med sojapiskefløde til, men en kugle vaniljeis eller hindbærsorbet ville helt sikkert også være godt.

Opskrift:

tærtebund:
200 g fint speltmel
100 g rørsukkermelis
100 g mælkefri margarine
2 æggeblommer
revet skal af ½ øko-citron
1 nip fint salt


fyld:
100 g usaltede pistacier
100 g rørsukkermelis
2 æggehvider
10-12 abrikoser

1 spsk margarine og 1 spsk mel til formen


Jeg laver min mørdej på køkkenmaskinen. Kom mel, sukker og margarine i skålen, og kør det sammen på middel hastighed indtil det ligner fin rasp (alternativt gnides det mellem håndfladerne).
Del to æg i blommer og hvide og gem hviderne til fyldet. Riv citronskal og kom det i skålen sammen med æggeblommer og salt. Kør på puls-funktion 4-5 gange så dejen samler sig i store klumper (alternativt røres det let sammen med en gaffel).
Vend dejen ud på et bord og pres den sammen med hænderne. Form til en kugle, læg den i en skål og dæk med en tallerken eller film/folie. Stil den på køl i ½-1 time.
I mellemtiden kan du gøre fyldet klar - skyl abrikoserne og lad dem dryppe af på et klæde. Halvér dem med en lille kniv og pil stenen ud.
Blend pistacierne fint, kom dem i en skål og bland med sukker og æggehviderne. Opbevar pistacie-massen i køleskabet til det skal bruges.
Når du er klar til at bage tærten tændes ovnen på 200°.
Smør en dyb tærteform grundigt og drys med mel. Ryst overskydende mel af.
Tag dejen ud af køleskabet og rul den tyndt ud mellem to stykker film eller bagepapir. Træk det øverste stykke af og vend dejen hen over formen. Pres den godt ned i formen og træk det andet stykke film eller papir af. Prik overalt med en gaffel og bag i 10-12 minutter midt i ovnen.
Tag den bagte tærtebund ud af ovnen og fordel pistacie-massen i den.
Pres de halve abrikoser ned i pistacie-massen med skindsiden nedad - de skal ligge tæt.

apricot tarte with pistachio filling

Bag tærten færdig midt i ovnen i endnu 25-30 minutter.
Server med (soja)flødeskum eller en kugle is/sorbet.

Variation: tilsæt eventuelt 1 spsk rosenvand til pistacie-massen. Du kan også lave tærten med ferskner eller nektariner i stedet for abrikoser.

tærte bid

Velbekomme!



The English Corner

Apricots are in season at the moment, which inspired me to create this tarte with halved apricots nestled in a pistachio filling. We had it for dessert with a dollop of whipped cream. A scoop of vanilla icecream or raspberry sorbet would be good too.

apricot tarte with pistachio filling

Recipe:

pastry:
200 g sifted spelt flour
100 g granulated cane sugar
100 g dairyfree margarine
2 egg yolks
grated rind of ½ organic lemon
1 pinch salt


filling:
100 g un-salted pistachio kernels
100 g granulated cane sugar
2 egg whites
10-12 fresh apricots

1 tbsp margarine and 1 tbsp flour for the baking tin


I make my pastry in the food processor: place the flour, sugar and margarine in the bowl and process at medium speed until it resembles breadcrumbs.
Divide the eggs into yolks and whites and reserve the whites for the filling. Grate the lemon rind and place in the bowl together with egg yolks and salt. Process 4-5 times using the pulse function, until the pastry comes together in lumps.
Turn the dough out onto your kitchen table and press the dough into a ball using your hands. Place in a bowl, cover and refigerate for ½-1 hour.
In the meantime you can ready the filling: blend the nuts until finely ground. Mix in a bowl with the sugar and egg whites. Cover and refrigerate until ready to use.
Rinse the apricots and leave to dry on a kitchen towel. Cut the fruits in half using a small knife, and remove the kernel.
When ready to bake, heat the oven to 200° C.
Grease a deep tarte tin thoroughly, dust with flour and shake of the excess.
Roll out your pastry thinly between two sheets of film or parchment into a circle. Remove the top film/parchment and turn the pastry over on top of your tin. Press the crust frimly into the tin and against the sides. Remove the top film/parchment and prick holes all over using the tines of a fork.
Bake the crust in the middle of the oven for 10-12 minutes.
Remove the crust from the oven and spread the pistachio filling over the bottom of the tarte. Firmly press the havled apricots into the filling cut side up, and pack them in close together.
Bake the tarte for a further 25-30 minutes in the middle of the oven until done.
Serve warm or completely cooled with whipped (soy)cream or a scoop of icecream/sorbet.

Variation: you can add a tablespoon rosewater to the pistachio filling. The tarte can also be made with peaches or nectarines instead of apricots.

apricot tarte with pistachio filling

Bon appétit!

2 kommentarer:

  1. Uh lala, det lyder jo helt orientalsk. Kunne godt være man var nødt til at prøve det.

    SvarSlet
  2. Hej Sif. Ja, helt klart mellemøstligt inspireret - hvis du putter rosenvand i pistaciemassen, er den i hvert fald lige i øjet! :)

    SvarSlet