fredag den 22. april 2011

Libanesisk inspiration

Så er der dømt sommer her i påskeferien. Vi sidder ude og spiser på terrassen, og trangen til de mange friske grønsager er pludselig eksploderet. Slut med rodfrugter, kål, æbler og simremad, kun afbrudt af lidt indisk for at holde kedsomheden fra døren - det er tid til sommermad.

Jeg har siddet og kigget kogebøger for at få hjulpet skiftet igang. Det virker som meget længe siden det sidst var varmt og solrigt, og jeg kan næste ikke huske hvad det er vi spiser om sommeren. Så er der hjælp at hente i udvalget af kogebøger fra de sydeuropæiske, mellemøstlige og nordafrikanske køkkener.

lebanese

Her er et par opskrifter fra det libanesiske køkken - en puré på bagte auberginer og tahina, samt en god vegetarisk sag på kikærter, okra og små nye løg i tomat.

Først auberginepuréen.

Opskrift:

2 auberginer
2 fed hvidløg
saft af ½ citron
2 store spsk tahina
2 spsk olivenolie
¼ tsk stødt chili
½-1 tsk fint salt

1 spsk hakket frisk mynte til pynt


Flæk auberginerne og læg dem i bradepanden med skindet nedad. Kom dem i en kold ovn og bag dem i ved 225° varmluft i 45-55 minutter. Eller endnu bedre: bag dem på trækulsgrillen, det tager cirka 15 minutter og giver den skønneste røgede smag.
Skrab det møre kød ud af auberginerne og mos det sammen med de øvrige ingredienser.
Lad eventuelt retten trække på køl i nogle timer til den skal bruges, ellers spis den straks.
Server i en skål, pyntet med hakket mynte.

Variation: har du ikke citron kan det erstattes af lime eller vineddike. Mynten kan udelades eller erstattes af persille, basilikum eller frisk oregano.

Og så opskriften på retten med okra.

Opskrift:

8 små nye løg
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 tsk gurkemeje
1 dåse flåede tomater (eller 5 store modne)
1 dåse kikærter (afdryppede og skyllet igennem)
1 spsk citronsaft
1 lille glas hvidvin
½ kg okra
1 spsk hakket frisk mynte
1 spsk hakket persille
1 tsk sort peber fra kværn


Pil løg og hvidløg og hak hvidløget groft.
Varm olien i bunden af en gryde og svits løg og hvidløg ved jævn varme til løgene bliver gyldne. Drys med gurkemeje og rør rundt.
Kom tomater, kikærter, citronsaft og hvidvin ved og bring gryden i kog.
Så snart alkoholen er fordampet, lægges der låg på gryden og retten simrer i 15 minutter.
Imens skylles okra og befries fra den lille ”hætte” i stilk-enden.
Kom okra i gryden og tilsæt eventuelt lidt vand hvis den er ved at koge tør. Lad retten simre videre i 15-20 minutter til alt er mørt.
Rør krydderurter og peber i retten og smag eventuelt til med mere citron.

Variation:I stedet for mynte og persille kan bruges frisk oregano. Gurkemeje kan udelades.

Velbekomme!



The English Corner

Recipe: still relying on google translate...

Variation:
Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar