fredag den 19. august 2011

Mere restemad med kylling - en pie

Her er en anden ret jeg gerne laver, når der er rester af kylling i køleskabet. Der er ikke meget "restemad" over sådan en friskbagt pie med gyldent låg af sprød og flaget dej, men den er lige til at lave af brystkødet fra en ovnstegt kylling og hvad der måtte være i grønsagsskuffen. Min pie blev lavet med gulerødder, ærter og ½ spidskål, men der er frit slag med diverse grønsagstemaer til fyldet - rodfrugter om vinteren, courgetter, peberfrugter og tomater om sommeren, eller asparges, romersalat og nye kartofler. Find selv din yndlingskombination.

chicken pie

Pie'en er et helt måltid i sig selv og der er mad nok til 4-6 personer.

Opskrift:

dej:
150 g fint speltmel
½ tsk fint salt
50 g mælkefri margarine
1 sammenpisket æg


fyld:
brystkødet fra en kylling
2 mellemstore løg
2-3 fed hvidløg
4 salvieblade (eller andre friske krydderurter)
750 g grønt
salt, friskkværnet sort peber
1 lille glas hvidvin
1 spsk speltmel
2 dl hønsebouillon
3 spsk olivenolie til stegning


Mel og salt blandes og margarinen smuldres i. Tag en spiseskefuld æg fra til pensling og rør resten i dejen. Saml den hurtigt med hænderne, læg den i en plastikpose og kom den i køleskabet mens fyldet gøres klar.

Tænd ovnen på 200°

Befri kødet for skind og knogler og skær eller riv det i mindre stykker.
Pil løg og hvidløg og skær dem i tynde både.
Rens grønsagerne og skær dem i mindre stykker.
Varm olien i en dyb sauterpande og lad løg og hvidløg snurre med krydderurter til de bliver klare.
Tilsæt grovere grønsager (f.eks. rodfrugter) og lad dem stege med i et par minutter.
Kom kødet i og vend rundt. Tilsæt salt og peber, hæld vinen ved og lad det dampe af ved god varme. Drys mel i panden og kom så bouillon i. Lad det koge sammen under omrøring.
Kom de finere grønsager (f.eks. bladgrønt, ærter, asparges, o. lign.) i panden og lad det dampe under låg til de er varmet godt igennem.
Kom fyldet i et pie-fad.
Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir. Dæk fadet med dejen, pres den til langs kanten og skær snit i overfladen så dampen kan slippe ud under bagningen.
Rør eventuelt det tiloversblevne æg ud i en spiseskefuld vand og pensl overfladen med det. Bag pie’en i ovnen i 30 minutter til toppen er gylden og sprød.

Server eventuelt med en grøn salat.

Variation: prøv med forskellige grønsagskombinationer. Brug eventuelt timian, rosmarin, esdragon eller andet i stedet for salvie. Pie'en kan selvfølgelig også laves med andre rester af kød, de skal blot skæres ud i mundrette bidder.

chicken pie

Velbekomme!



The English Corner

chicken pie

An easy pie from leftover chicken. I made mine with carrots, fresh peas and half a summer cabbage. Other tasty combinations are asparagus, new potatoes and romaine salad, or peppers, courgettes and tomatoes. You can also make a winter version with carrots, parsley root and celery.

Recipe:

dough:
150 g fine spelt flour
½ tsp table salt
50 g dairyfree margarine
1 egg


filling:
breast meat from one roast chicken (or equivalent)
2 medium onions
2-3 cloves garlic
4 fresh sage leaves
750 g vegetables
1 tsp sea salt
freshly ground black pepper
1 tbsp spelt flour
1 small glass white wine (optional)
200 ml chicken stock
3 tbsp olive oil for frying


To make the dough, mix flour and salt in a bowl and rub the margarine into it until it resembles grated cheese.
Crack the egg in a small bowl and whisk it together using a fork. Keep a tablespoon aside for brushing on the top of the pie, and mix the rest into the dough. Quickly assemble into a ball, using your hands, and place it in a plastic bag in the fridge.

Heat the oven to 200° C.
Remove any skin or bones from the meat and divide into bite size pieces.
Peel the onion and garlic and slice thinly.
Ready the chosen vegetables and cut into smaller pieces.
Heat the oil in a deep saucepan and let onion and garlic fry gently together with the sage until clear.
Add the coarser vegetables (e.g. carrots, potatoes, etc.) and let them fry for a couple of minutes.
Add the meat to the pan and mix well. Season with salt and pepper and add the wine - let it cook over medium high heat until almost evaporated.
Sprinkle in the flour and stir in the stock. Reduce the heat again and cook while stirring until the sauce thickens.
Add the finer vegetables (e.g. peas, asparagus, spinach, etc.), cover and leave to steam until heated through.
Transfer the filling to a pie plate.
Roll the dough out thinly between two sheets of baking parchment. Remove the top piece of paper, and cover the pie plate with the dough. Remove the second piece of paper and press the dough firmly in place along the edge of the plate. Make a few decorative cuts in the top to let out the steam while baking. Brush with the remaining egg (you can mix it with a spoonful of cold water to make it easier) and bake in the middle of the oven for 30 minutes or until golden and crisp.

Serve with a green salad or on its own.

Variation: you can use other meats for the pie filling, just cut into bite sized morsels. Try using other herbs for seasoning, e.g. thyme, rosemary, tarragon or basil.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar