Jeg har et par blommetræer i min have og de bærer som regel fra rimeligt til lige i overkanten. I år var det i den mere afdæmpede ende af skalaen, men alligevel let overvældende når de pludselig allesammen er modne i løbet af få dage. Så er det med at finde opskrifter frem så de kan blive brugt i køkkenet, for vi kan ikke nå at spise dem allesammen frisk fra træet.
Måske er du så heldig at have et blommetræ i haven, eller kende nogen der gerne deler. Ellers kan de gode mirabeller også bruges - der er mange træer med moden frugt netop nu, og de kan spottes i hegn og krat hvor frugterne ofte bare falder ubrugt til jorden. Smag dig frem til et godt træ og kom tilbage hvert år efter de dejlige små blommer.
Her kommer et par opskrifter jeg havde glæde af igen i år. Først en clafoutis der ikke er for tung. Den er god til dessert eller til eftermiddagsteen - NB: hvis den skal være glutenfri bruger du bare boghvedemel eller rismel i stedet for spelt.
Det her er ikke noget særligt appetitligt billede af resultatet, men smagen fejler ikke noget - drys flormelis på toppen når du serverer, så bliver den også lidt kønnere at se på.
Opskrift:
12-15 blommer
fintrevet skal af ½ økologisk citron
4 æg
2 spsk sukker
2½ dl mandelmælk
2 spsk fint speltmel (evt. boghvedemel eller rismel)
2 spsk majsstivelse (f.eks. maizena)
flormelis til pynt
Tænd ovnen på middel varme (185°-200°).
Skyl blommerne, halver dem og fjern stenen. Skær dem i kvarte og kom dem i et smurt ovnfast fad. Bland med citronskal.
Pisk æg og sukker let sammen i en skål - brug ikke håndmikser, det skal ikke skummes op.
Rør mel ud i mandelmælken og rør det hele i æggeblandingen.
Hæld dejen over blommerne og bag midt i ovnen i 30 minutter, eller til desserten er gennembagt og fast i midten.
Lad den køle lidt af og drys med flormelis inden servering.
Variation: hvis du ikke bryder dig om citronskal kan du bruge et andet krydderi - f.eks. vanilje, kardemomme eller kanel. Blommerne er også gode sammen med en stor håndfuld blåbær eller æbletern.
En ligeså enkel, lidt sødere og mere intens dessert/kage er den klassiske crumble. Giv en god klat (soya)flødeskum til, det giver en god balance.
Opskrift:
15-20 blommer
fintrevet skal af ½ økologisk citron
2 spsk farin
30 g fine havregryn
30 g fint speltmel
30 g mælkefri margarine
30 g sukker
Tænd ovnen på middel varme (185°-200°).
Skyl blommerne, halver dem og fjern stenen. Kom dem i et smurt ovnfast fad og bland med citronskal og farin. Stil fadet i ovnen mens du laver krummedejen.
Bland melet med havregryn i en skål. Gnid margarinen ud i blandingen til det er jævnt fordelt. Rør sukker i dejen.
Tag fadet ud af ovnen og fordel krumme-dejen over blommerne.
Bag kagen midt i ovnen i 25-30 minutter, eller indtil toppen er gylden og sprød.
Lad kagen køle lidt ned og server med en god klat (soya)flødeskum, (soya)cremefraiche eller (soya)yoghurt. En kugle (soya)vaniljeis smager også dejligt til.
Variation: du kan bruge forskellige former for nødder i dejen, bare hak dem fint eller groft og bland dem i til sidst.
Velbekomme!
The English Corner
Recipe:
may be available in English soon - until then use the translate widget in the sidebar.
Variation:
Bon appétit!
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar