torsdag den 2. februar 2012
Vinter-vege-burger
Så er der østenvind og fimbulvinter fra de sibiriske stepper på programmet. Der bliver hæklet tykke uldhuer - en fin cloche til undertegnede - så ørerne kan holde varmen.
Mad skal der også til og jeg holder fast i mine ugentlige vegetarprojekter, så vi har et par kødfri dage. Der er blevet spist supper, krydret indisk squashkarry, dampende grønsagsfade fra ovnen og piroger med lækkert fyld. I denne uge havde jeg så lyst til at lave en burger, men en der passer til årstiden - ikke noget med blege importerede tomater og drivhussalat, men masser af rodfrugter og en god bolle med valnødder.
Det blev til denne enkle og meget lækre sag. Der er bøf af rødbede, pastinak og quinoa i bollen og en salat på knoldselleri. Du kan finde opskriften på salaten her: salatopskrift. Jeg brugte en grov sennep i dressingen i denne omgang, og lidt vineddike i stedet for citronsaft. Burgerbollen er min standardopskrift, som jeg vist aldrig har fået skrevet ned, med en god portion grofthakkede valnødder i. Her kommer opskriften på bøfferne - der bliver nok til 6 personer.
Opskrift:
1 dl quinoa
1¾ dl vand
½ tsk groft salt
100 g løg
100 g rødbede
100 g pastinak
1 fed hvidløg
2 spsk hakket persille
¾ dl groft speltmel
1 tsk salt
friskkværnet sort peber
2 æg
olivenolie til stegning
Kom quinoaen i en sigte og skyl den under rindende vand. Kom den skyllede quinoa i en lille gryde, kom vand ved og bring gryden i kog. Lad det koge ved lav varme under låg i 10 minutter. Rør saltet i, sluk under gryden og lad quinoaen trække under låg i endnu 10 minutter.
Pil løg og hvidløg, skræl rodfrugterne og riv det hele på dit råkostjern eller i køkkenmaskinen.
Kom grønsager, persille, mel, salt og peber i en skål. Rør den kogte quinoa i og saml farsen med æggene. Lad den eventuelt hvile i ½ time inden brug.
Varm et par spiseskefulde olie i en pande. Kom store spiseskefulde af farsen i den varme olie og tryk bøfferne flade, cirka 1½ cm tykke. Steg dem gyldne på begge sider ved middel varme og hold dem varme i et fad mens du laver resten. Kom mere olie på panden efter behov.
Server bøfferne i flækkede valnøddeboller med en god skive feta og giv sellerisalaten til.
Variation: brug eventuelt andre rodfrugter eller krydderurter i bøffen. Du kan f.eks. lave en mellemøstlig version med stødt ristet spidskommen og frisk koriander. Erstat eventuelt sellerisalaten med en god hjemmerørt guacamole. Skal dine bøffer være glutenfri kan du bruge 2 strøgne spsk maizena i stedet for mel.
Velbekomme!
The English Corner
Winter vege-burgers with beet-parsnip-quinoa patties in a walnut studded bun. Serve with a slice of feta and an aromatic celery salad on the side. The recipe is enough to serve 6, or provide leftovers for tomorrow's packed lunch.
Recipe:
100 ml quinoa
175 ml water
½ tsp salt
100 g onions
100 g beetroot
100 g parsnips
1 clove garlic
2 tablespoons chopped parsley
75 ml whole spelt or wheat flour
1 teaspoon salt
freshly ground black pepper
2 eggs
olive oil for frying
Place your quinoa in a sieve and rinse under running water. Put the rinsed quinoa in a small saucepan, add water and bring to the boil. Cover the pan and let it cook on low heat for 10 minutes. Stir in salt, turn off the heat and let the quinoa steep under a lid for another 10 minutes.
Peel the onion, garlic, and root vegetables and grate not too finely.
Put the grated vegetables, parsley, flour, salt and pepper in a bowl. Stir in the cooked quinoa and assemble with the eggs. Leave in a cool place for ½ hour before use, if you have the time.
Heat a few tablespoons of oil in a pan. Put large tablespoons of mince into the hot oil and press the patties flat, about 1½ cm thick. Fry over a medium heat until golden on both sides, and keep the patties warm in a dish while you fry the rest. Add more oil as needed.
Serve the patties in split walnut buns with a good slice of feta, and a celery salad on the side.
Variation: for a middle eastern version flavour the patties with ground roasted cumin and chopped fresh coriander. You can substitute a good homemade guacamole for the celery salad. For a gluten free patty, use 2 level tablespoons maize starch instead of flour.
Bon appétit!
Labels:
allergivenlig,
dairy free,
gluten free,
glutenfri,
mælkefri,
rodfrugter,
roots,
rødbede,
vegetarian,
vegetarisk,
vinter,
winter
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar