torsdag den 25. marts 2010

Gheimeh med spinat-borani og safranris

Ja, så er der gået Iran i foråret! Her kommer lidt mere mad fra safranens land, denne gang en ret med lam og flæk-ærter, krydret med kanel og tørret lime. Den ser måske lidt kompliceret ud, men som de fleste gryderetter er den faktisk meget simpel - du skal bare huske at sætte ærterne i blød om morgenen. Som tilbehør lavede jeg en spinat-yoghurt salat, som er en traditionel persisk form for salat kaldet en borani. Risene er bare løskogte ris med safran - jeg var løbet tør for basmati, så mine er kogt på en blanding af naturris og vilde ris. Knus en stor teskefuld safrantråde og opløs i 1-2 spsk varmt vand, og bland det så i de færdigkogte ris.

Opskrift:

2 dl gule flækærter
1 tsk groft salt

2 spsk olie
400 g lammesmåkød (f.eks. kølle)
1 løg
2 fed hvidløg
1 tsk gurkemeje
½ tsk kanel
salt, sort peber
1 dåse flåede hakkede tomater (400 g)
1 spsk koncentreret tomat
2 små tørrede lime
1 tsk sukker

1 løg
2 spsk mælkfri margarine


Udblød flækærterne i rent vand i 4-6 timer. Hæld vandet fra gennem en si og skyl dem under den kolde hane. Kom ærterne i en lille gryde og hæld friskt vand på så det står 1-2 centimeter over ærterne. Bring gryden i kog og fjern det skum der danner sig på toppen. Tilsæt salt, skru ned under gryden og lad ærterne simre under låg i 15 minutter.
Skær kødet i helt små tern på 1½ gange 1½ centimeter.
Pil og hak løg og hvidløg.
Varm olien i en tykbundet gryde og svits løg og hvidløg til det bliver klart. Tilsæt kødet og svits ved god varme i et par minutter til det tager farve. Kom krydderier ved og svits et minuts tid.
Kom flåede tomater og koncentreret tomat i gryden, og tilsæt ærterne sammen med lidt af kogevandet. Knus lime let i en morter eller med kagerullen og kom i gryden.
Lad retten simre under låg i 30 minutter.
Smag til med sukker og eventuelt mere salt.
Pil det resterende løg, flæk det og skær i tynde skiver på langs. Steg det i margarinen ved jævn varme indtil det bliver brunt og begynder at karamellisere.
Kom den færdige gheimeh i en skål og pynt med de karamelliserede løg.

Server med ris og en borani.

Jeg havde impromptu besøg af min tegne-veninde Anette, så der er kun dette ene snapshot af min tallerken som illustration:

gheimeh

Og her kommer så opskriften på spinat-borani.

Opskrift:

250 g spinat
2 fed hvidløg
2 spsk olie
¼ tsk revet muskatnød
½ tsk salt
friskkværnet sort peber
2 dl fåreyoghurt naturel


Rens spinaten grundigt i flere hold vand. Lad den dryppe af i en sigte og riv eventuelt større blade i mindre stykker. Hvis du bruger frossen spinat skal den blot tø op.
Pil hvidløget og skær det i skiver.
Varm olien i en lille gryde og svits hvidløg og spinat til spinaten falder sammen.
Smag til med krydderierne og stil spinaten til afkøling.
Vend yoghurten i og anret i en skål.

Velbekomme!The English Corner

Recipe: - coming soon in English on this post!

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar