fredag den 11. juni 2010

Squashfritter med kikærtemel

Jeg er rigtig glad for indisk mad, og gennem tiden har jeg fået udviklet forskellige egne opskrifter i traditionen, som vi er glade for og bruger igen og igen. Én af de populære typer af tilberedning her i huset er bhaji, hvor en grønsag vendes i en krydret dej baseret på kikærtemel og steges gylden og mør i olie.

zucchini fritters

Vi spiste vores squashfritter med løskogte basmatiris, og dampet blomkål med min favoritopskrift på rejer (store!) i en aromatisk tomat-kokossauce hældt over. Her får du opskriften på squashfritterne - jeg brugte en blanding af spidskommen og koriander i denne omgang, men du kan også lave en langt mere krydret udgave med f.eks. revet frisk ingefær, og hakket frisk grøn chili og korianderblade.

Opskrift:

1 squash, ca. 450 g
125 g kikærtemel (den økologiske fra Urtekram er bedst)
1 tsk salt
¼ tsk chillipulver
½ tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
ca. 1 dl vand

olie til stegning


Skyl squashen og fjern stilk og blomst. Riv den på den grove side af råkostjernet.
Mål kikærtemelet op i en skål og bland krydderierne i.
Tilsæt vand og rør det godt sammen til en cremet dej - det kan være nødvendigt med mere vand hvis dit mel er meget tørt.

zucchini fritter batter

Kom den revne squash i skålen og bland godt.
Varm 3-4 mm olie op i en dyb pande.

frying

Kom spiskeskefulde af dejen på panden og steg fritterne 3-4 stykker ad gangen - de skal være flade og blive helt gyldne inden de vendes.
Lad eventuelt fritterne dryppe af på et par lag køkkenrulle, inden du kommer dem op i en skål og holder dem lune.

Velbekomme!



The English Corner

This is one of the family recipes for an Indian style dish, in this case bhaji - a sliced, chopped or grated vegetable in a chickpea flour batter, fried until crisp and golden on the outside, and juicy and savoury on the inside. These are very easy and quite quick to do, and work well both as a snack and to accompany a meal. We had our fritters with basmati rice and steamed cauliflower with my favourite aromatic prawns in a tomato-coconut sauce over the top.

my indian style meal

I used cumin and coriander for my zucchini fritters, but you can easily experiment with other combinations of spices. A nice hot version includes grated fresh ginger, and chopped fresh green chilies and coriander leaves.

Recipe:

1 zucchini, about 450 g
125 g chickpea flour
1 tsp salt
¼ tsp chili powder
½ tsp ground cumin
1 tsp ground coriander
approx. 100 ml cold water

oil for frying


Rinse and dry the squash, and remove top and bottom. Grate coarsely.
Measure out the chickpea flour in a bowl and add the spices. Pour in the water and stir to combine until you have a soft batter - you may need to add a little extra water if your flour is very dry.
Add the grated zucchini to the batter and mix well.
Pour oil 3-4 mm deep into a heavy-bottomed frying pan. Heat over medium-high heat.
Place large spoonfuls in the oil and fry the fritters 3-4 at a time - they should be flat to ensure even cooking. Let the underside of the fritters turn crisp and golden before flipping and frying on the other side.
Allow the fritters to drain on a few layers of paper kitchen towels if you like, then place in a dish and keep warm.

Bon appétit!

5 kommentarer:

  1. De ser rigtig gode ud :-)

    Hvad for noget olie bruger du til at stege dem i?

    SvarSlet
  2. Jeg bruger som regel enten vindruekerneolie eller rapsolie når det er indisk. Hvis jeg laver en mere europæisk udgave (f.eks. krydret med persille eller timian) så bruger jeg olivenolie.

    Lige til denne omgang gjorde jeg et forsøg med riskimolie, som skulle egne sig specielt godt til stegning ved høj temperatur, men jeg synes det lugtede lidt vel meget af kina-grill ;)

    SvarSlet
  3. Hej Ea
    I forgårs prøvede jeg at lave auberginen med bl.a. gurkemeje og nu da jeg ser denne opskrift, bliver jeg bare nødt til at prøve den også.
    Jeg kan ikke se den aromatiske tomat-kokossauce i indexet...? Er det een du kan lokkes til at lægge ud? Det lyder så lækkert!
    Lotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lotte,
      Jeg kan se at jeg aldrig har fået delt min aromatiske tomat-kokoskarrysauce, som ellers er perfekt til fisk og rejer. Den må op på bloggen næste gang jeg laver retten. I mellemtiden kan du lige få en skrabet version her:
      2 spsk olie
      ½ tsk sennepsfrø
      ½ tsk hel spidskommen
      1 hakket løg
      2 fed hvidløg i skiver
      2 tsk revet frisk ingefær
      1 grøn peberfrugt i tern
      2 tsk husets karry
      1 dåse hakkede flåede tomater (eller tilsvarende friske fuldmodne)
      1 dl kokosmælk
      1 tsk groft salt
      rejer eller fisk
      evt. 1 dl grønne ærter
      til servering: 2 spsk hakket frisk koriander, evt. en grøn chili i små tern
      Varm olien og kom de hele krydderier i. Svits løg og hvidløg med ingefær til løget bliver klart. Tilsæt peberfrugt og karryblanding og vend godt rundt. Lad det riste i et minuts tid og kom så væde og salt ved. Lad saucen simre under låg i 15 minutter.
      Herefter kan store pillede rejer eller fisk i store tern kommes i sammen med ærter - de skal bare koge i 5 minutter.
      Drys med frisk koriander og evt. chili og server.
      Velbekomme!
      Ea

      Slet
    2. Og et lille P.S.: hvis det skal være vegetarisk - så kommer du bare 2½ dl grønne ærter i den gode sauce i stedet for havets frugter.
      God fornøjelse!

      Slet