tirsdag den 16. november 2010

Årets første pebernødder

Nej, nu kan det ikke vente længere! Billedet her har ligget i over en uge og pebernødderne er forlængst fortærede, jeg må altså have opskriften ud her.

årets første pebernødder

Der er egentlig en hel serie billeder af processen, men det kniber med at finde tiden til at redigere i dem, så nu nøjes jeg lige med slutbilledet.

Jeg har besluttet mig for at bage julesmåkager fra og med november i år - jeg synes altid vi ender med at have flere dåser småkager tilbage i januar, og der gider vi bare ikke julemad og kager længere. Så vil jeg hellere fylde de dejlige krydrede sager på familie og venner her i det mørke efterår. Det her er min egen grundigt gennemprøvede pebernødde-opskrift fra 2004, og den giver cirka 150 fine runde kugler lige til at putte i munden.

Opskrift:

375 g fint speltmel
½ tsk stødt kardemomme
½ tsk stødt ingefær
½ tsk stødt nellike
½ tsk friskreven muskatnød
175 g vegetabilsk margarine
½ tsk potaske og 1 spsk koldt vand
90 g ægte mørk rørsukkerfarin
90 g gylden rørsukkermelis
1 æg


Bland mel og krydderier i en skål og gnid fedtstoffet i.
Rør potaske ud i vandet og rør det i melet sammen med sukker og æg.
Vend dejen ud på bordet og ælt den let sammen.
Kom dejen i en skål og dæk med et låg eller en tallerken. Stil den i køleskabet i en times tid, eller til den skal bruges.
Tænd ovnen på 200° når du er klar til at bage.
Dæk bageplader med bagepapir.
Del dejen i 6 dele og tril dem til fingertykke stænger. Skær i skiver og tril dejklumperne til kugler mellem håndfladerne. Stil dem med et par centimeters afstand.
Bages i 12-15 minutter midt i ovnen til de er gennembagte og let gyldne.
Afkøl pebernødderne på rist.

Pebernødderne smager bedst efter en dag eller to og kan holde sig i flere uger, hvis de opbevares på glas eller i dåse med tætsluttende låg.

Variation: vil du have dine nødder mere pebrede kan du komme ¼ tsk hvid peber i dejen. Hvis du erstatter alt sukkeret med ren farin får du nogle lidt mindre sprøde, men meget lækre, mørke pebernødder.

Velbekomme!



The English Corner

Traditional Danish/Scandinavian "peppernuts" - little spicy round biscuits to warm you up inside. The original recipe calls for a raising agent I don't know the Egnlish name of, but you can use regular baking powder or do without.

Recipe:

375 g sifted spelt flour
½ tsp ground cardamom
½ tsp ground ginger
½ tsp ground clove
½ tsp freshly grated nutmeg
optional - 1 tsp baking powder
175 g dairyfree margarine
90 g dark unrefined cane sugar (e.g. Muscovado sugar)
90 g golden sugar
1 egg


Mix the flour and spices in a bowl (add baking powder if using) and rub the margarine thoroughly into the mixture.
Stir in the sugars and the egg, and press the dough with your hands, kneading gently for a few moments, until it assembles into a ball.
Place the dough in a bowl, cover and refrigerate for an hour or until ready to use - you can make the dough a day in advance.
When you are ready to bake, heat the oven to 200° C.
Cover three baking sheets with parchment paper.
Divide the dough into three parts and shape each part into two ropes as thick as your index finger. Cut the ropes into approximately 25 pieces each, and roll each piece into a little ball between the palms of your hands.
Place the peppernuts about 2 cm apart on the baking sheets, and bake each batch of peppernuts in the middle of the oven for 12-15 minutes until golden.
Let the biscuits cool completely on a rack.
The peppernuts taste best after a couple of days, and will keep for several weeks in a glass or tin with tight fitting lid, if you can keep your hands off them that long!

Variation: for a spicier cookie add ¼ tsp ground white pepper to the dough. You can use all unrefined sugar, which will give a softer and deeper, syrupy taste to the peppernuts, and a bit less of a crunch.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar