fredag den 2. august 2013

Squashkage


Nu har jeg gået i nogle dage og haft lyst til noget sødt - dessert, kage, et eller andet guf. Jeg tror, det er fordi jeg er lidt træt, og så trækker løftet om lidt hurtig energi.

zucchini loaf with walnuts and cinnamon

I dag har jeg så bagt en squashkage. Mest fordi der er så utroligt mange squash i haven, men også fordi alle bærrene er regnet i stykker og der bare skal være en eller anden slags "frugt" i min kage. Kagen her er mælkefri og der gives anvisninger på en vegansk udgave i noterne. Jeg har krydret med valnødder og ægte kanel, og sødet med dadler og ahornsirup.

Opskrift:

2 dl groft mel (jeg brugte spelt)
1 dl boghvedemel
1 tsk bagepulver
1 stor tsk ægte kanel
1 dl valnøddekerner
1 squash, cirka 250 g
1 moden banan
12 friske iranske dadler
1/2 dl olie, f.eks raps eller solsikke
1/2 dl (plante)mælk eller juice
1-2 spsk ahornsirup
2 æg
1 stor spsk nøddesmør, f.eks solsikke, jordnød, tahin, eller mandel

Tænd ovnen på 185 grader.
Smør en sandkageform.
Bland de tørre ingredienser i en skål. Mal halvdelen af valnødderne og hak resten groft, og kom dem i skålen.
Skyl squashen og riv den groft.
Kom bananen i blenderen sammen med de udstenede dadler, olie og væde, og blend til en ensartet masse. Rør ahornsirup, æg og nøddesmør i.
Saml alle ingredienser i skålen og vend godt rundt, til der ikke er mere tørt mel tilbage.
Skrab dejen ned i formen, glat overfladen let, og bag kagen midt i ovnen i cirka 35 minutter, eller til den er gennembagt.
Lad kagen hvile 10 minutter i formen inden den vendes ud på et fad. Afkøl helt inden du skærer af den.

Den passer perfekt til en god kop sort te på terrassen.

zucchini loaf with walnuts and cinnamon

Variation: der kan bruges andre nødder eller kerner i kagen, og du kan eventuelt supplere med tørrede tranebær eller rosiner. Squash kan erstattes af gulerod, sødkartoffel, eller græskar. Hvis din kage skal være vegansk, kan du udelade æggene, komme 1/2 tsk natron i de tørre ingredienser, sørge for at bruge juice som væde, og komme en ekstra banan i.

Velbekomme!

zucchini loaf with walnuts and cinnamon

The English Corner

Zucchini loaf for my afternoon tea. Try Google translate.

Bon appétit!

onsdag den 24. juli 2013

Måske verdens nemmeste chokolademousse - og så er den mælkefri


Det her er nok den hidtil enkleste chokolademousse jeg nogensinde har lavet, og så er den tilmed mælkefri så vi alle kan være med.

IMG_0559 - version 2

Moussen indeholder kun to ingredienser, så det bliver ikke enklere. Der er frit slag, hvis man vil smagssætte sin chokolademousse - vanilje, orangelikør, espresso, alle passer de godt til desserten. Jeg kan godt lide min chokolademousse rigtig intens og mørk i smagen. Er du ikke til hals-kradsende chokoladeintensitet, kan du bruge en mildere chokolade til din mousse - f.eks. en 55% chokolade, eller en god mælkechokolade (så er den bare ikke længere mælkefri!).

Opskriften er inspireret af en video lagt ud på instagram af chotda.

Opskrift:

400 g silketofu
200 g mælkefri mørk chokolade, 65-70%

Tag din tofu ud af køleskabet i god tid, så den har stuetemperatur, når du skal bruge den.
Hak chokoladen og smelt den over vandbad. Lad den afkøle lidt inden brug.
Kom tofuen i blenderglasset og skrab den smeltede chokolade ned oveni. Blend til du har en ensartet masse.
Fordel din chokolademousse i 8 små portionsglas, eller kom den i en serveringsskål. Dæk din mousse til og stil den på køl i mindst 30 minutter.
Server med et skud espresso, en håndfuld modne bær, eller et lille glas god portvin.

Hvis din mousse skal være luftig, kan du komme den blendede masse på køl i en halv til en hel time og så piske den godt igennem med el-piskeren, inden du fylder på portionsglas.

Variation: hvis du sørger for at chokoladen er vegansk, kan du servere desserten for dine veganer-venner. Prøv også at komme en spiseskefuld likør i massen, eller top med (soja)flødeskum og hakkede ristede nødder.

Velbekomme!



The English Corner

Possibly the world's simplest chocolate mousse, using only two ingredients. And dairy-free to boot! The recipe is inspired by a video posted by chotda on instagram.

Recipe:

400 g silken tofu
200 g dairy free dark chocolate, 65-70%

Remove your tofu from the fridge well ahead of time - it needs to be at room temperature when you use it.
Chop up your chocolate of choice and melt it over a bain marie. Leave to cool slightly.
Place the tofu in your blender and add the melted chocolate. Run the blender at high speed until you have a smooth mousse.
Fill 8 small serving pots with mousse, or scrape it into a nice serving bowl. Cover and refrigerate for minimum 30 minutes.
Serve the mousse cold with an espresso shot, a handful of summer berries or a small glass of good Port. You can also top the mousse with whipped (soy)cream.

If you want your mousse more airy try refrigerating it for 30 minutes to an hour, and beating it well with your mixer for a couple of minutes before spooning into serving pots.

Variation: if you like your chocolate mousse slightly less intense use a 55% chocolate, or try it with a milk chocolate (not dairy-free!). You can spice up your mousse with a tablespoon orange, cherry or almond liqueur, vanilla bean, or a little espresso.

Bon appétit!

onsdag den 26. juni 2013

Spinatgratin med feta og cherrytomater


Der er gang i sommerkosten i øjeblikket. Her får du en opskrift på dagens kreation - en gratin på spinat, cherrytomater og feta, krydret med muskatnød og hvidløg.

2013-06-26 19.07.39

Vi spiste den med ovnbagte kartofler til, og ristede, balsamico-marinerede røde pebre. Opskriften giver nok til 4 personer som hovedret.

Opskrift:

250 g frisk spinat
100-150 g cherrytomater
3-4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
friskkværnet sort peber
friskrevet muskatnød
½ dl fuldkorns-speltmel
2-3 dl grøntbouillon
75 g smuldret fåre- eller gede-fetaost

3 æg delt i blommer og hvider
½ tsk salt

Tænd ovnen på 200°.
Vask spinaten grundigt og slyng den fri for væde.
Skyl tomaterne og del dem i halve.
Pil hvidløgsfed og hak dem groft.
Varm olien op i en dyb pande og kom hvidløg ved. Tilsæt tomaterne og steg ved god varme i et minut.
Kom spinaten i panden og lad den falde sammen.
Krydr med peber og muskat og drys melet ud over panden. Rør bouillon i lidt efter lidt og lad stuvningen koge godt igennem så den tykner.
Hæld spinatblandingen i en skål, kom osten i og lad det køle lidt ned.
Imens piskes hviderne stive.
Rør æggeblommer og salt i den afkølede stuvning og fold de stiftpiskede hvider forsigtigt i.
Smør et ovnfast fad og hæld blandingen i.
Bag gratinen midt i ovnen i cirka 30 minutter. Hvis overfladen bliver for mørk, kan du dække med et stykke aluminiumsfolie.

Variation: du kan bruge andre oste end feta, de skal blot rives groft og kommes i blandingen samtidig med de piskede hvider. I stedet for et ildfast fad, kan du bage din gratin i portions-forme, så skal den bare have kortere tid før den er færdig.

Velbekomme!



The English Corner

Try Google Translate for the time being.

Bon appétit!

lørdag den 15. juni 2013

Pizza-værksted

Det er blevet sommer og vi tager lidt lettere på måltiderne og planlægningen. Eksamenslæsning gør også sit til at lave rod i de sædvanlige mønstre, så vi får taget hul på spontaniteten og de fælles ad hoc løsninger der plejer at præge sommertiden.

En hyggelig ting at lave sammen er pizzaer. Af en eller anden grund ender vi næsten altid med at lave dem om fredagen, trætte ovenpå en lang uge, og typisk uforberedte på projektet. Heldigvis kræver det ikke noget større udstyr at lave pizzaer - en gærdej på godt mel, en velkrydret tomatsovs som bund, og så er det bare at lege med alt hvad der måtte være i gemmerne til fyld.

pizza-værksted

Server en god salat til, så er aftensmaden klaret. Her kommer et par yndlingsfyld af de vegetariske: pizza med grillede auberginer, eller pizza med kartoffel og rosmarin.

Det kan godt betale sig at grille auberginerne til auberginepizzaen. Skyl og top dem, og skær i ikke for tykke skiver. Læg dem på bageplade og pensl med olivenolie. Ind under grillen i cirka 7 minutter, så er de klar.

pizza-værksted

Vi lægger dem på en bund af god tomatsovs, krydrer med oregano eller merian, og kommer lidt sorte oliven på. Top med en smule ost.

pizza-værksted

Kartoffelpizzaen kan laves med enten tomatsovs, olivenolie med presset hvidløg, eller pesto under skiverne. Der kan blandes courgetter i, eller artiskokbunde i skiver, men kartoflerne er et must. Top med frisk rosmarin, oliven og ost - denne gang blev det gedefriskost, men pecorino kan også gøre det.

pizza-værksted

Hvis du har en bagesten skal den med i ovnen, det giver de sprødeste bunde; men en almindelig bageplade kan også gå an - sådan en har vi klaret os med indtil i år.

Velbekomme!

tirsdag den 21. maj 2013

Åh, pesto!


Så er der ved at komme gang i krydderurterne igen - salvien har sat de første små blade, der er mynte i bedene og persille i drivhuset, og basilikum fås i flotte bundter. Det er tid at lave pesto til køkkenet, så et skud smag altid er lige ved hånden - til at røre i majonæsen, komme i dressingen, vende de lækre, spæde grønsager i, eller bare smøre på brødet.

sun dried tomato pesto with chili and sage

I denne omgang har jeg lavet en pesto på basilikum, og en på soltørrede tomater med chili og salvie. Det kræver en minihakker eller blender at lave pestoerne, eller en god, stor morter og gode armkræfter. Her får du først opskrift på den sidste.

Opskrift:

5 store soltørrede tomater
1 lille fed hvidløg
1 lille tsk finthakket rød chili
2-3 tsk citronsaft
1/2-1 dl god olie (f.eks. jomfruoliven eller vindruekerne)

2 spsk mandler
1 spsk fintrevet pecorino

Skær tomaterne i lidt mindre stykker. Pil hvidløgsfedet og kom det i blenderen sammen med chili, citronsaft og det meste af olien. Blend til du har en lind masse.
Mal mandlerne og bland dem i pestoen sammen med osten. Spæd eventuelt til med lidt mere olie, hvis den bliver for fast.
Kom pestoen på et rent glas med låg. Overfladen kan forsegles ved at hælde 1/2 spsk olie ned langs kanten, så det lægger sig øverst.
Pestoen kan holde sig på køl i mindst en uge - sørg blot for at tage af glasset med pinligt rene skeer.

Variation: pestoen kan laves med andre nødder, og krydres med f.eks. mynte eller basilikum i stedet for salvie.


fresh basil pesto

Basilikum-pestoen er enkel at lave og smuk at se på. Jeg bruger mandler til min.

Opskrift:

1 stort bundt basilikum
1 lille fed hvidløg
1-2 tsk citronsaft
friskkværnet sort peber
1/2-1 dl jomfruolivenolie

2 spsk mandler
1 spsk friskrevet pecorino
evt. lidt salt

Skyl basilikum og slyng den fri for det meste væde. Knæk de grove stængler af.
Pil hvidløgsfedet og kom det i blenderen sammen med basilikum, citronsaft, peber og det meste af olien, og blend til du har en lind masse.
Mal mandlerne til mel og rød dem i pestoen sammen med osten.
Smag til med salt og eventuelt ekstra citron. Er pestoen for tyk, kan der røres mere olie i.
Kom pestoen på et rent glas med låg. Overfladen kan forsegles ved at hælde 1/2 spsk olie ned langs kanten, så det lægger sig øverst.
Pestoen kan holde sig på køl i mindst en uge - sørg blot for at tage af glasset med pinligt rene skeer.

Variation: du kan bruge pinjekerner, eller andre nødder, i stedet for mandlerne.


Velbekomme!

summer spice


The English Corner

Recipe:
Try Google Translate



Bon appétit!