torsdag den 21. maj 2009

Iransk spinat og yoghurt salat

Vi har spinat i haven - den står allerede og breder sig i det ene højbed. Min far mener det er selvsået fra sidste år og det skal nok passe. For min skyld må den gerne så sig selv igen hvert år, for det er dejligt at få friskt grønt så tidligt på året, og der er nu intet som spinat der lige er plukket.

højbede

Da vi fik lam med okra i weekenden lavede jeg en traditionel iransk borani - en yoghurt salat med fyld af grønsager. Spinat-borani er en af de rigtig gode af slagsen og jeg laver den såmænd også om vinteren på spinat fra fryseren, men der er nu intet der slår smagen af frisk spinat!

Opskrift:

400 g friskplukket spinat
1 løg
1 tsk gurkemeje
¼ tsk revet muskatnød
2½ dl fåremælksyoghurt
4 halve valnøddekerner
salt og peber
20-30 g vegetabilsk smør til stegning


Skyl spinaten grundigt i flere hold rent vand.

rinsing freshly picked spinach

Fjern tykke stængler og slyng den i en salatslynge. Bred spinaten ud på et rent klæde og lad den tørre færdig.
Pil løget og skær det i tynde skiver.
Varm ca. 10 g smør i bunden af en stor sauterpande. Kom løg og gurkemeje i og steg ved middel varme, til det begynder at tage farve.

hakket spinat

Hak spinaten groft og kom et par store håndfulde i panden sammen med resten af smørret. Vend spinaten rundt med en paletspade af træ – den falder hurtigt sammen og der bliver plads til endnu et par håndfulde. Når al spinaten er kommet i panden krydres med muskatnød, salt og peber. Læg låget halvt på og lad spinaten dampe mør i 5-10 minutter.
Kom den dampede spinat op i en skål og lad den køle helt af.

Steamed spinach

Afdryp eventuelt yoghurten let ved at hælde den i en si foret med et klæde og lade den dryppe af over vasken (eller kom den i et kaffefilter, det gør jeg). Rør yoghurten i den afkølede spinat og smag til med ekstra salt og peber hvis det behøves.

hakkede valnødder

Hak valnødderne groft og drys dem over salaten.

Iranian spinach with yoghurt and walnuts

Velbekomme!The English Corner

We already have fresh spinach in the garden, so I decided to make an Iranian yoghurt and spinach salad - borani-ye-esfenaj.

Recipe:

400 g freshly picked spinach
1 onion
1 tsp turmeric
¼ tsp grated nutmeg
220 ml sheep milk yoghurt
4 walnut halves
salt and pepper

20-30 g vegetable butter for frying


Rinse the spinach thoroughly in several changes of water, and remove any thick stems. Dry the spinach and chop roughly.
Peel the onion and slice thinly.
Heat approximately 10 g of the butter in a wide bottomed saucepan, add the onion and turmeric and fry until it start to colour.
Add 2 large handfuls of spinach together with the rest of the butter. Stir the spinach, and keep adding handfuls as the spinach cooks and collapses until you've used it all. Season with nutmeg, salt and pepper, partly cover with a lid and leave to steam at medium-low heat for 5-10 minutes until done.
Transfer the spinach to a bowl and leave to cool.
If you like, you can let the yoghurt drain slightly - leave it in a fabric lined colander for 15 minutes, or use a coffee filter.
Chop the walnuts. Mix the spinach and yoghurt and check for spices.
Serve cool and garnished with the chopped walnuts.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar