torsdag den 14. maj 2009

Rabarber, rabarber

Rabarberne vælter op af jorden, og vi må finde på nemme og fleksible opskrifter til at få dem brugt, mens vi venter på sommerfrugten. En nem og forholdsvis hurtig dessert er variationer over rhubarb-crumble - bagte rabarber med en smuldret mørdej over. Den smager dejligt både til is, yoghurt, flødeskum, eller helt enkelt bare med piskefløde over - soja-cuisine hjemme hos mig. Og så kan man servere den portionsanrettet i glas med skiftende lag af kage og blødt flødeskum, det er både flot og lækkert. Jeg har desværre ingen flotte glas til formålet, så mit billede ser lidt sølle ud, men prøv selv derhjemme.

rabarber crumble trifli

Jeg har en grundopskrift med ingredienser per 100 g rabarber, som jeg så ganger op, alt efter hvor mange rabarber jeg har plukket. Regn med 100-150 g rabarber per person, alt efter hvor storspisende og dessertglade folk er. Hvis du har lyst til at eksperimentere lidt med ingredienserne, anbefaler jeg at erstatte halvdelen af sukkeret i dejen med uraffineret rørsukker (ægte brun farin, også kendt som muscovado-sukker) og krydre med lidt kanel.

Opskrift:

100 g rabarber
20 g sukker
lidt vanilje (korn eller sukker)


dej:
10 g speltmel
10 g malede mandler
10 g mælkefri margarine
10 g sukker (lys muscovado er også godt)


Tænd ovnen på 200°

Skyl rabarberstilkene og fjern eventuelt slør ved foden. Tør dem i et klæde og skær i 1 cm tykke skiver.
Bland sukker med vaniljekorn eller vaniljesukker i et fad. Kom rabarber ved og vend godt rundt i blandingen.

Making rhubarb crumble

Bag midt i ovnen i 20 minutter.
Dejen kan laves i køkkenmaskinen – mal mandlerne og tilsæt derefter mel, smør og sukker. Kør på puls funktion indtil dejen ligner revet ost. Alternativt kommes mel, sukker og malede mandler i en skål. Skær smørret i små tern og gnid det ind i melet mellem håndfladerne, indtil dejen ligner revet ost.
Når rabarberne har bagt tages fadet ud og krummedejen bredes ud over. Stil fadet tilbage i ovnen og bag i endnu 20 minutter, eller indtil toppen er let gylden.

Making rhubarb crumble

Server til yoghurt, vaniljeis eller med flødeskum, eller læg det i lag med flødeskum i portionsglas.

rabarber crumble

Velbekomme!



The English Corner

I thought I'd share my basic recipe for rhubarb crumble - a great favourite at the moment, as our rhubarbs are practically bursting out of the ground. Making crumble is quite simple, especially if you are the happy owner of a food processor, and the resulting cake can be served with icecream, whipped cream, natural yoghurt, or very simply in a bowl with a generous helping of fresh cream poured over the top.

My basic recipe gives ingredients per 100 g rhubarb - that way I can just multiply to fit the amount of rhubarb I picked. For 4-6 persons use 6-800 g rhubarbs, depending on the size of the appetites. I use golden cane sugar, and for a more intense taste you can substitute muscovado for half the sugar in the dough.

Recipe:

100 g rhubarb stalks
20 g sugar
a little vanilla


dough:
10 g fine spelt flour
10 g ground almonds
10 g dairyfree margarine
10 g sugar (pale muscovado is also good)


Heat the oven to 200° C.

Rinse, dry and cut the rhubarbs into 1-2 cm thick slices.
Mix sugar and vanilla in an ovenproof dish, add the rhubarbs and mix well.
Place the dish in the middle of the oven and bake for 20 minutes.
While the rhubarbs are baking you can make the dough. If you have a foodprocessor you can place all the ingredients in the bowl and process with the blade using the pulse function. As soon as the dough resembles grated cheese it is done.
If you don't have a food processor, place the flour, sugar and ground almonds in a bowl. Cut the butter into little cubes and rub it into the flour between your palms until it resembles grated cheese.
When the rhubarbs are done, remove the dish from the oven and cover with the crumble. Bake the dish for another 20 minutes, or until the top is lightly golden.
Serve warm.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar