fredag den 1. maj 2009

Årets første rabarbertærte

Sidste weekend fik vi årets første tærte på rabarber fra haven. Jeg har gået og skævet til rabarberne, der nærmest er sprøjtet op af jorden i år, og tænkt det snart var tid til tærte.

Rabarber

I tråd med min udforskning af det italienske køkken ifølge Sølvskeen, kiggede jeg i bogen efter en opskrift på rabarbertærte og fandt en jeg kunne bygge på. Som regel skal der eksperimenteres lidt, når hvedemelet og mælkeprodukterne skal skiftes ud med andre ingredienser, men denne opskrift var faktisk nem at omskrive. Jeg var ellers bange for at den skulle blive for sød, for der kom masser af sukker både i dejen og fyldet, men rabarbernes syrlighed afbalancerede det søde helt perfekt.

Tærten er lavet med en citronduftende sød mørdejsbund, som rask væk kunne blive til enkle småkager. Opskriften på tærten er meget simpel og der skal ingen særlige ingredienser eller komplicerede metoder til at lave den. Her kommer først opskriften på tærtebunden.

Opskrift:

200 g fint speltmel
100 g gyldent rørsukker
100 g vegetabilsk smør
2 æggeblommer
2 tsk revet citronskal (øko-citron)
1 nip salt


Kom mel og sukker i køkkenmaskinen. Skær smørret i tern og kom det ved sammen med de øvrige ingredienser.
Kør maskinen på mellem til høj hastighed indtil dejen minder om reven ost, og kør så videre på lav hastighed indtil den samler sig i en klump.
Pak dejen ind og kom den i køleskabet i ½ time.

Brug dejen til den italiensk-inspirerede rabarbertærte herunder og server den med soya-flødeskum, eller rigtig flødeskum hvis du kan tåle det.

Opskrift:

1 portion mørdej
vegetabilsk smør og fint speltmel til formen

1 bundt rabarber, 4-500 g
2 æg
200 g gyldent rørsukker


Tænd ovnen på ca. 185°

En stor aflang tærteform smøres og drysses med mel. Bank det overskydende mel fra.
Rul mørdejen ud og beklæd formen med den. Skær eventuel overskydende dej i kanten af med en kniv. Prik bunden overalt med en gaffel og lad den hvile mens du laver fyldet.

Rabarbertærte

Rens rabarberstænglerne og hak dem.

Rabarbertærte

Pisk æg og sukker lyst og skummende i en skål. Vend de hakkede rabarber i.

Rabarbertærte

Kom fyldet i tærten og fordel det jævnt.

Rabarbertærte Rabarbertærte

Bag tærten midt i ovnen i 45-50 minutter til overfladen er let gylden.

Rabarbertærte

Lad tærten køle af i formen og server den lun eller afkølet med soya-flødeskum.

Rabarbertærte

Velbekomme!



The English Corner

The rhubarbs in my garden have been practically exploding out of the ground this year, and last weekend I finally got around to making the first pie with fresh fruit from the garden. In train with my project of trying out Italian recipes from The Silver Spoon this year, I picked a recipe from there to re-work.

I made this with a sweet lemony crust, and I'll start out with the recipe for that - as usual my version uses spelt flour and dairy free margerine, in lieu of wheat flour and butter.

Recipe:

200 g fine spelt flour
100 g golden sugar
100 g good quality dairy free margerine
2 egg yolks
2 tsp grated lemon rind (organic)
1 pinch salt


Place the flour and sugar in a foodprocessor. Cut the margerine into small squares and add it together with the rest of the ingredients.
Run the machine at medium to high speed until the contents look like grated cheese. Reduce speed and continue processing until the dough assembles into a ball.
Place the dough in a lidded container or plastic bag, and let it rest in the fridge for ½ an hour.

In the meantime you can go out into your garden and pick a large bunch of rhubarbs, if you are lucky enough to have a garden and grow rhubarbs in it. Otherwise they are in season right now, and you should be able to get them at the market or your local green-grocers. Once you have rhubarbs, and the dough for the crust, you are ready to bake this super simple pie.

Recipe:

1 pie crust dough (recipe above)
dairy free margerine and a little fine spelt flour for the mould

1 bunch rhubarbs, 4-500 g
2 eggs
200 g golden sugar


Heat the oven to 185°

Grease a large, rectangular mould and dust with flour. Knock surplus flour off. Roll out your pie crust thinly and line the mould with it. Cut off excess dough around the rim with a sharp knife. Prick the crust all over with the tines of a fork, and set it aside to rest until the filling is ready.
Rinse and dry the rhubarb stems and chop them.
Beat the eggs and sugar in a bowl until pale and mounted. Fold the chopped rhubarbs into the filling. Pour the filling into the crust and spread it evenly.
Bake the pie in the middle of the oven for 45-50 minutes, or until the top turns golden.
Let the cake cool in the mould, and then serve warm or cold with whipped soy-cream - or regular whipped cream if you please.

Rabarbertærte

Bon appétit!

2 kommentarer:

  1. Orv, den ser godt nok god ud :-)

    Den ville jeg ønske jeg havde set i går. Jeg lavde også en rabarber ting, men den blev bare med en nem crumble ovenpå.

    Finder du også det vetabilske smør i Ren Kost?

    Fortsat god lørdag!

    SvarSlet
  2. Hej Malou, du må nok lave nogle flere rabarber-ting, så kan du også få prøvet den her af - det skader aldrig med en god undskyldning for endnu en kage! ;)

    Jeg køber såmænd bare Nutana's mælkefri margarine, den synes jeg er god. Min datter sværger til COOP's "Fri", men jeg synes den er for blød til tærtedej. Jeg har engang fundet en fantastisk vegetabilsk smør, og jeg er ret sikker på det var i Ren Kost, men da jeg spurgte efter den senere, kendte de ikke til den - det var en solsikkemargarine af rigtig høj kvalitet og den smagte vidunderligt. Hvis du falder over sådan en engang, må du endelig lade mig det vide - den var en perfekt erstatning for smør.

    Tak, og i lige måde!

    SvarSlet