torsdag den 10. september 2009

Efterårsgryde med rodfrugter og cider

Efterårets skønne æbler og rodfrugter lokker lige i øjeblikket. Vi havde en svinemørbrad tilovers fra fødselsdagsmiddagen først på måneden, som sidste weekend blev til en dejlig aromatisk og farverig efterårsgryde med rodfrugter og cider.

efterårsgryde

Vi havde købt en økologisk æblecider i Kvickly for at prøve den. Jeg kan rigtig godt lide de lette og tørre cidere man kan få i Frankrig, men kan ikke udstå de kvalmende søde udgaver de har allevegne her til lands. Trods mange skuffelser har jeg dog ikke helt opgivet håbet endnu, og er stadig på udkig efter noget der minder bare lidt om de franske. Denne var ikke nogen stor smagsoplevelse, men det var helt klart noget af det bedste jeg har fundet i DK indtil videre. Der røg et lille glas i gryden, og et andet indenbords, og det gav en dejlig smag til retten.

Opskrift:

1 skive lufttørret skinke eller letrøget bacon, 2 mm tyk
2 mellemstore løg
3-4 gulerødder
1-2 persillerødder
1 mellemstor rødbede
2 æbler
6 stilke timian
1 laurbærblad
Salt, peber fra kværn
1 lille glas halvtør økologisk æblecider
1 svinemørbrad
2+2 spsk olie til stegning


Skær skinke eller bacon i smalle strimler.
Pil løgene og skræl rodfrugterne. Fjern kærnehuset fra æblerne. Flæk rødbeden på langs og skær grønsager og frugter i skiver på ½ cm tykkelse.

efterårsgryde

Varm 2 spsk olie i bunden af en gryde eller dyb pande. Svits løgene til de begynder at tage lidt farve. Tilsæt rødbeder, persillerødder, timian og laurbærblad og steg videre i 2-3 minutter.

efterårsgryde

Kom gulerødderne ved og steg i endnu et par minutter.
Krydr med salt og peber, vend æblerne i retten og hæld cider ved. Læg et låg halvt hen over gryden eller panden og lad retten simre i 5 minutter.
Imens skæres svinemørbraden i 1 cm tykke skiver på tværs af fibrene. Varm de sidste 2 spsk olie på en pande og lynsteg svinekødet under konstant omrøring til det tager farve og gyldnes let.
Vend svinekødet i retten og lad det simre videre i endnu 3-5 minutter til rødbeder og gulerødder er al dente og de forskellige aromaer blandes.
Tjek for salt og server med en grov kartoffelmos.

Velbekomme!The English Corner

Recipe in English coming soon on this entry.

efterårsgryde

efterårsgryde

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar