tirsdag den 15. december 2009

Luciabrød

Lucia er noget af det jeg husker fra min barndom i Tanzania, mærkeligt nok. Svenskerne arrangerede Luciaoptog, og alle de skandinaviske børn var med. Siden er det blevet en årligt tilbagevendende tradition i min egen familie at bage Luciaboller den 13. december.

luciabrød

Denne opskrift giver to plader flotte safrangule boller der smager sødt og krydret, og som er rigtig gode næste dag - de skal bare flækkes og ristes let, så smager de himmelsk med smør og orangemarmelade.

Opskrift:

75 g vegetabilsk smør
2½ dl havre- eller mandelmælk
25 g gær
1 stor tsk safran, gerne den iranske
1 tsk sukker
1 spsk kogende vand
1 æg
5 spsk sukker
½ kg sigtet speltmel

1 æg til at pensle med


Smelt smørret i en lille kasserolle. Hæld sojamælken ved og kom blandingen i en skål - jeg kommer mit direkte i køkkenmaskinens røreskål. Smuldr gæren heri og rør den ud.
Knus safrantrådene i en morter sammen med en teskefuld sukker. Kom det kogende vand på og lad stå i et par minutter.
Kom safran, sukker, æg og mel i skålen og ælt dejen glat. Dæk til og stil den lunt til den er hævet til dobbelt størrelse, ca. 30-45 minutter.
Tænd ovnen på 225°.
Træk dejen ud på et meldrysset bord og del i 24 dele. Tril fingertykke reb og form til traditionelle lussekatter – S’er, solkors, osv., eller lav blot runde boller. Kom dem på bageplader beklædt med bagepapir og lad lussekatterne efterhæve i ca. 20 minutter under et rent klæde.

luciabrød hæver

Pensl med sammenpisket æg og bag lussekatterne midt i ovnen i 10-12 minutter, til de er flot gyldne.

luciabrød afkøler

Velbekomme!



The English Corner

Strangely enough I learnt about Lucia when I was a child in Tanzania. The Swedes kept the holiday and arranged Lucia processions with lighted candles, and all the Scandinavian children took part. Later on baking Lucia buns has become a yearly tradition in my own little family, and we make these beautiful golden saffron buns every year on December 13th.

Recipe:

75 grams dairyfree margarine
250 ml almond-milk or oat-milk
25 g live yeast
1 large tsp saffron threads (Iranian is good)
1 tsp sugar
1 tbsp hot water
1 egg
5 tbsp sugar
½ kg sifted spelt flour

one lightly beaten egg


Melt the butter in a saucepan, add the milk and transfer to a bowl - I put mine directly into the foodprocessors kneading bowl. Crumble the yeast into the mixture and stir until dissolved.
Grind the saffron with the sugar, add the boiling water and let it steep for a few minutes.
Add the saffron, egg, sugar and flour to the bowl, and knead until the dough is just smooth. Cover with a cloth and leave to rise in a warm place for 30-45 minutes or until doubled in volume.
Heat the oven to 225° Centigrade.
Pull the dough out onto a lightly floured table and divide it into 24 pieces. Roll into ropes of a finger's thickness, then make traditional "lussekatter" - "S"s, sun crosses, etc. - or alternatively shape into round buns.

luciabrød pensles

Place the lussekatter or buns on baking sheets, and let them rise for 20 minutes. Paint the tops of the buns with the egg, and bake for 10-12 minutes in the middle of the oven until golden.

luciabrød på rist

Bon appétit!

1 kommentar:

  1. En fin tradition og så søde brødene de er. Selv den røde dug har lucia brød former. Glædelig jul

    SvarSlet