mandag den 7. december 2009

Brunkager

Selvom jeg allerede har været i gang med diverse eksperimenter i genren peberkager, som brunkagen også tilhører, blev jeg alligevel også nødt til lige at bage en klassisk brunkage. Jeg ville have lavet dem kvadratiske i år, men de endte med at blive rektangulære i stedet - sådan går det når man ikke er præcis nok. Dejen skal hvile i mindst et døgn, og jeg havde klodset min op ude i udestuen, men åbenbart ikke tæt nok til at opnå den ønskede kvadratiske form.

baking danish "brunkager"

Mine brunkager er med mandler og sukat, og så kommer der også revet citronskal i. Efter døtrenes drillerier, om hvordan jeg altid overdriver med mandlerne, kom der ikke så mange mandler i i denne omgang. Jeg havde desværre ingen usaltede pistacier, ellers var der til gengæld kommet en håndfuld af dem i også, for det ser så flot ud med de grønne flager! Ægte sukat kan fås i Ren Kost i Jægergårdsgade - så er den også økologisk, hvilket er en stor fordel når man har med citrusfrugter at gøre.

Opskrift:

150 g mælkefri margarine
½ dl rørsukker-sirup
125 g mørk Muscovado-sukker

2 tsk kanel
1 tsk ingefær
½ tsk nellike
½ tsk allehånde
250 fint speltmel
50 g ægte sukat
1 øko-citron
75 g hele mandler
(gerne også 20 g usaltede pistacier)

1 tsk potaske
1 spsk koldt vand


Smelt margarine, sirup og sukker sammen i en lille gryde. Rør rundt med en træske og tag gryden fra varmen når det begynder at boble.

brunkager

Lad det køle ned til det er håndvarmt.
Sigt krydderier og mel sammen. Hak sukat, eller skær det i små tern, og riv skallen fra citronen fint. Bland det i melet sammen med nødderne.

brunkager

Rør potaske ud i vandet og kom det i sirupsblandingen.
Ælt det hele sammen på køkkenmaskinen, eller bland det i en stor skål med en træske.
Dejen deles i to og formes til lange stænger – du kan enten lave dem runde, trekantede eller firkantede som du selv lyster. Pak stængerne i madpapir og stil dem koldt til næste dag.

brunkager

Næste dag, eller når du er klar til at bage:
Tænd ovnen på 185°

Skær 2-3 mm tykke skiver af dejen og læg dem på bagepapirklædte plader.

brunkager

Bag midt i ovnen i 8-12 minutter, eller til kagerne er let hævede og begynder at tage farve.
Lad dem køle af på en rist til de er helt kolde og sprøde.

brunkager

Opbevares på glas eller dåser med tætsluttende låg.


Velbekomme!



The English Corner

Despite already having made a number of Yule-biscuits of the spicy variety I just have to make a batch of traditional brunkager as well. I wanted to make these square, but wasn't careful enough when I rested the dough, so they turned out rectangular instead. My brunkager contain almonds, grated lemon rind and candied cedrat peel (peel of the fruit Citrus Medica). I didn't have any un-salted pistacchios, or I would have added a handful of those too - the little spring-green chips look so nice in the finished biscuits.

Recipe:

150 g dairyfree margarine
50 ml cane-syrup (e.g. Lyle's Golden)
125 g dark Muscovado sugar

2 tsp cinnamon
1 tsp ginger
½ tsp clove
½ tsp allspice
250 sifted spelt flour
50 g candied cedrat peel
1 organic lemon
75 g whole almonds
(20 g un-salted pistacchios)

1 tsp potash
1 tbsp kold water


Combine the margarine, syrup and sugar in a small pot and melt over medium heat. Stir with a wooden spoon and remove from the heat as soon as the mixture begins to bubble. Set aside to cool until lukewarm.
Sift the flour and spices into a large bowl. Dice the cedrat peel finely and grate the lemon rind. Mix into the flour together with the nuts.
Dissolve the potash in the water and stir into the lukewarm sugar mixture. Combine everything in the bowl and mix with a wooden spoon until a soft dough forms. You can also use a food processor with a dough hook to do this.
Divide the dough into two parts and shape each into a log - make it round or square as you please. Wrap the dough in parchment paper and leave to rest in a cool place until the next day.

brunkager

Next day when you are ready to bake:
Heat the oven to 185° C.

Unwrap the dough and cut into 2-3 mm thick slices. Place the slices on baking sheets covered with paper, and bake in the middle of the oven for 8-12 minutes, or until the biscuits are raised and begin to take colour.

brunkager

Transfer the biscuits to a rack and leave until completely cool and crisp.
Store in a glass or tin with a tight fitting lid - the biscuits will keep for months in a dry cool place.

brunkager

Bon appétit!

1 kommentar:

  1. i live in florida, usa. i have family in farum, odense and roskilde. every time i visit them i love to eat the dark bread you have there. any good recipe you have that i can do the bread here? my e-mail is poseixas@yahoo.com. thanks. i follow you at the urban sketchers and love your watercolors/drawings. thanks and keep painting. paula

    SvarSlet