mandag den 29. november 2010

Varm chokolade og mandel-cantuccini

Der er både frost og fygning i dag, og en tur ned i banken minder om en mindre polarekspedition. Så er det godt at vi kan lave varm chokolade og få mandel-cantuccini til.

frost


Her kommer mælkeallergikerens (eller veganerens) opskrift på dejlig varm chokolade - opskriften giver et stort krus.

Opskrift:

3 dl mandelmælk
2 tsk agavesirup
20 g mørk chokolade mindst 67%


Varm mandelmælken op til lige under kogepunktet.
Skold dit krus så det er dejligt varmt.
Hak chokoladen fint og kom den i kruset. Hæld den varme mandelmælk over og kom siruppen i.
Kom en teske i kruset og tag det med ind i sofaen eller din yndlingslænestol.

Variation: du kan eventuelt komme en smule vanilje i koppen og toppe op med et par spiseskefulde (soja)flødeskum.

varm chokolade

Mandelkagerne havde jeg lavet i weekenden. Opskriften giver en ret stor portion, men så er der til et godt stykke tid. Kagerne er sprøde og tørre, og beregnet til at dyppe i for eksempel kaffen eller et godt glas portvin. I dag dyppede vi vores i varm chokolade.

Opskrift:

250 g mandler
500 g fint speltmel
½ tsk bagepulver
150 g mælkefri margarine
250 gyldent rørsukker
korn af 1 god stang vanilje
reven skal af 1 økologisk citron
3 store æg


Bred mandlerne ud på en bageplade og stil dem i ovnen. Tænd på 190° og lad dem riste i cirka 15 minutter - de skal kun lige begynde at dufte af ristede mandler. Tag dem ud og lad dem køle af i 5-10 minutter.
Sigt mel og bagepulver sammen i en skål og gnid fedstoffet ind i melet mellem håndfladerne.
Rør sukker, vanilje og citronskal i dejen.
Slå æggene ud i en lille skål og pisk dem let sammen med en gaffel. Tag eventuelt 2 spsk æg fra til pensling inden resten kommes i dejen.
Rør æggene ind i melet med gaflen og saml til sidst dejen med hænderne.
De ristede, afkølede mandler æltes ind i dejen.
Del dejen i 4 lige store dele og form hver del til en pølse i bagepladens længde.
Kom bagepapir på to plader og læg to dejpølser på hver. Tryk dem let flade med håndfladerne - de skal være cirka 1½ cm tykke.
Pensl kagerne og bag dem øverst i ovnen i 15-20 minutter indtil de er hævede og let gyldne i bunden.
Tag kagerne ud og lad dem køle af i cirka 5 minutter. Læg dem på et bræt og skær dem i 1-1½ cm tykke skiver på skrå med en meget skarp kniv.
Kagerne lægges tilbage på pladerne med snitfladen opad og efterbages 5-10 minutter øverst i ovnen, til de er svagt gyldne.
Lad kagerne køle helt af på en rist inden de kommes på dåse eller glas med tætsluttende låg.
Kagerne kan sagtens holde sig i en måned eller to.

Variation: du kan bruge appelsinskal i stedet for citronskal i dejen, eller krydre kagerne med kardemomme hvis du har lyst. Hvis du synes det bliver for meget med alle mandlerne kan du nøjes med at riste halvdelen og så kværne resten til mandelmel, der kommes i dejen. Prøv eventuelt også at erstatte halvdelen af mandlerne med grofthakket mørk chokolade.

Velbekomme!



The English Corner

Recipe: in English coming as soon as I have the time.



Variation:
Bon appétit!

2 kommentarer:

  1. Det er så fedt at læse dine opskrifter på mælkefrie lækkerier - det giver altid inspiration, når man selv lider af det skidt :-)

    SvarSlet
  2. Hej Hottie, tak for din kommentar - det er godt at vide opskrifterne er til glæde og gavn derude :)

    SvarSlet