fredag den 6. februar 2009

Rosmarinsmåkager - et eksperiment

Lige siden jeg lavede æblemos med smag af rosmarin og vanilje engang i efteråret, har jeg haft lyst til at prøve den smagskombination i noget bagværk.

I dag skulle det så være - rosmarinen ude i drivhuset er måske ikke så flot som i højsommeren, men den kan stadig levere duftende kviste til mit køkken. Jeg bestemte mig for småkager, som jeg havde lyst til at komme noget i udover rosmarin og vanilje. Valget faldt på nogle dejlige tørrede tranebær, og så var det bare at gå i gang!

Rosemary and vanilla flavoured biscuits with dried cranberries

Småkagerne her er lette at lave. Jeg kan godt lide kombinationen af den krydrede, krummende kage og de lidt seje tranebær, men hvis man synes det er for meget af det gode, foreslår jeg et mere konventionelt smags-alternativ i form af citronskal. Opskriften giver 32 kager.

Opskrift:

2 stilke frisk rosmarin
1 vaniljestang
50 g sukker

200 g fint speltmel
1 knsp fint salt
125 g vegetabilsk smør

1 æg
1 dl tørrede tranebær (eller 1 tsk fintrevet skal af en øko-citron)


Tænd ovnen på 200°

Begynd med at lave det krydrede sukker. Skyl og tør rosmarinen. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Pluk rosmarinbladene af stænglerne og smid stænglerne ud. Kom bladene i blenderen sammen med sukkeret og kornene fra vaniljestangen.

Rosemary vanilla sugar

Blend på højeste hastighed i ca. ½ minut til bladene er findelt.
Bland mel og salt i en skål. Skær smørret i små tern og gnid det ind i melet, til det ligner revet ost. Du kan også bare komme mel, salt og smør i køkkenmaskinen og køre det sammen ved hjælp af kniven.
Bland rosmarinsukkeret sammen med melet og kom ægget og tranebærrene i. Rør massen let sammen med en gaffel, hæld den ud på et meldrysset bord og tryk dejen sammen med hænderne.

Rosemary and vanilla flavoured bicuits with dried cranberries

Del dejen i to dele og form dem til aflange bjælker. Skær hver af dem i 16 skiver, læg kagerne på bageplader beklædt med bagepapir, og tryk hver kage let flad med to fingre.

Rosemary and vanilla flavoured bicuits with dried cranberries

Bag kagerne øverst i ovnen i 10-12 minutter til de netop begynder at tage farve i kanten. Lad dem afkøle på bagerist.

Rosemary and vanilla flavoured bicuits with dried cranberries

De helt afkølede kager opbevares i glas eller dåse med tætsluttende låg.

Velbekomme!



The English Corner

These were the result of today's experiments in my kitchen: Rosemary and vanilla flavoured biscuits with dried cranberries. The recipe yields 32 fragrant and crumbly biscuits with chewy cranberries.

Recipe:

2 sprigs fresh rosemary
1 vanilla pod
50 g sugar

200 g sifted spelt flour
125 g vegetable butter
A small pinch of salt

1 egg
100 ml dried cranberries


Heat the oven to 200°

Begin by making the spiced sugar. Rinse and dry the rosemary. Strip the leaves from the stems and discard the stems. Split the vanilla pod lengthwise and scrape out the seeds. Place the sugar, rosemary leaves and vanilla seeds in a blender and process at top speed for ½ minute, until the rosemary is finely ground.
Mix flour and salt in a bowl, cut the butter into little cubes and rub it into the flour until it resembles grated cheese. You can also process the flour, salt and butter in a food processor using the blade.
Mix the flour and sugar together in a bowl. Add egg and cranberries and stir the mixture with a fork until blended. Place the dough on a lightly floured table and press together with your hands until it forms into a ball.
Separate the dough into two equally large portions and shape each into a square log. Cut each log into 16 pieces and place these on baking sheets. Flatten each biscuit slightly by pressing down with two fingers.
Bake the biscuits in the top of the oven for 10-12 minutes until the underside begins to colour lightly.
Let cool on a rack. The cold biscuits can be stored in an airtight container for a week.

If you dislike the combination of rosemary and dried cranberries, I'd suggest the more conventional lemon - just substitute a teaspoon of finely grated lemon rind for the rosemary.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar