søndag den 23. maj 2010

Brunchpandekager med rabarberkompot

I dag ville vores brøddej ikke hæve som den plejer, så der kunne ikke blive friskbagt brød til morgenbordet, og så er det tid at være kreativ.

buckwheat pancakes with rhubarb compote

Vi lavede små tykke pandekager efter husets opskrift, og kom frisk rabarberkompot på - det er med at få gjort indhug i rabarberbedet inden alle stænglerne bliver tykke, sure og trævlede. Vores små pandekager er lavet på en blanding af boghvede og spelt og mætter helt utroligt. Opskriften skulle være rigeligt til 4 personer, og vil man også have æg til sin mokost er der snildt nok til 8.

Opskrift:

Pandekager:
1½ dl boghvedemel
1½ dl fint speltmel
1½ tsk bagepulver
½ tsk kardemomme
1 knsp fint salt
3 store æg
1 dl (gede- eller soja-)yoghurt naturel
2 dl sojadrik
3 spsk olie + 2 spsk til bagning


Sigt de to slags mel, bagepulver, kardemomme og salt sammen i en dyb skål.
Lav en fordybning i midten og slå æggene ud heri. Rør dem sammen med en gaffel.
Bland yoghurt og sojadrik. Rør lidt efter lidt melet i æggene med gaffelen og tilsæt væsken efterhånden indtil du har en tyktflydende dej.
Lad dejen hvile koldt i ½ time, mens du laver rabarberkompot.
Rør 3 spsk olie i dejen og kom den eventuelt i en kande, som du kan hælde af.
Varm 2 tsk olie på en tykbundet pande og bag små tykke pandekager ved god varme – cirka ½ dl dej per kage. Når overfladen på de små kager er fuld af boblehuller vendes de og bages på den anden side. Gentag indtil al dejen er brugt.
Hold eventuelt kagerne lune i ovnen ved 50°.

Rabarberkompot:
½ kg rabarberstængler
½-¾ dl rørsukker
1 vaniljestang (flækket, kornene skrabet ud og brugt*)
2 spsk vand


Skyl rabarberne og skær dem i 1-2 cm lange stykker.
Kom dem i en lille gryde med de øvrige ingredienser og bring den i kog.
Lad kompotten simre med låget halvt over indtil den koger ud – rør af og til, det tager 10-15 minutter.
*Jeg gemmer mine vaniljestænger når jeg har brugt kornene - de kommer i sukker indtil jeg skal koge grød eller kompot, og så koger jeg den tomme stang med.

Server de lune pandekager med en stor skefuld rabarberkompot på, og stil en lille skål rørsukker frem som folk kan drysse over efter smag.

Velbekomme!



The English Corner

Today we made our chubby little brunch pancakes, and served them with a dollop of fresh rhubarb compote.

boghvedepandekager med rabarberkompot

The pancakes are made with a mix of buckwheat and spelt, and are very filling. This recipe easily serves 4 people, and if you are having eggs for your brunch as well there is plenty for 8.

Recipe:

Pancakes:
150 ml buckwheat flour
150 ml fine spelt flour
1½ tsp baking powder
½ tsp ground cardamom
3 large eggs
100 ml unsweetened (goats milk- or soy-)yoghurt
200 ml soy milk
3 tbsp oil + 2 tbsp for baking


Sift the flours, baking powder, cardamom and salt into a deep bowl. Make a well in the centre and crack the eggs into it. Mix the eggs together with a fork.
Mix the yoghurt and soy milk.
Stir the flour into the eggs little by little using the fork, and adding liquid along the way until everything is well incorporated. You should have a thick liquid batter.
Set aside for ½ hour while you make the rhubarb compote.
Stir 3 tbsp oil into the batter. Put the batter in a jug if you like, or use a ladle to pour the batter into your pan.
Heat a frying pan to medium high heat and add 2 tsp oil. Using about 50 ml batter for each, set small pancakes in the pan and let them bake until the top is full of little bubbles. Flip them over and bake on the other side until light golden. Repeat until all the batter has been used.
You can keep the pancakes warm in a 50° C oven until all are done.

Rhubarb compote:
½ kg rhubarb stems
50-75 ml blond cane sugar
1 vanilla pod (split, seeds scraped out and used*)
2 tbsp water


Rinse the rhubarb and cut into 1-2 cm long pieces.
Place in a small pot together with the rest of the ingredients and bring to the boil. Reduce heat, cover partly and leave to simmer for 10-15 minutes until soft, stirring occasionally.
*I save my vanilla pods after using the scraped out seeds, preserving them in a jar of sugar until I need them for e.g. a compote or applesauce.

Serve the pancakes warm with a large dollop of fresh rhubarb compote over the top, and set out a small bowl of golden sugar for people to sprinkle over to taste.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar