søndag den 2. maj 2010

Store havregryns-cookies

Der er et eller andet ved havregrynskager, især de tykke, sprøde og seje af slagsen med masser af gods i. Jeg lokkede Maia til at prøve en opskrift af for nylig, og som den chokoman hun er lavede hun selvfølgelig hasselnød/chokolade versionen og krydrede med kanel. Jeg var ikke sikker på hun ville kunne bruge min hastigt nedkradsede opskrift med absolut nødtørftige anvisninger - sådan er mine egne opskriftsnotater ofte, men hun er jo oplært i mit køkken, så det gik.

oatmeal cookies

Resultatet blev godt, men jeg var nu nødt til også selv at prøve opskriften af - min version blev så med nødder og tørrede tranebær, og krydret med vanilje og citron - mums!

oatmeal cookies

Her er en to-i-én opskrift på store, lækre havregryns-cookies. Version 1.0 er den mindre tunge hasselnød/tranebær udgave, som er min favorit, og version 2.0 er chokomanens hasselnød/chokolade udgave.

Opskrift:

110 g hasselnødder
170 g mælkefri margarine
215 g lys muscvadosukker
1 stort æg
korn af 1 stang vanilje (v2.0: alternativt ½ tsk kardemomme eller kanel)
(v1.0 evt. fintrevet skal af ½ økologisk citron)
105 g fint speltmel
½ tsk bagepulver
½ tsk fint salt
v1.0: 1½-2 dl tranebær; v.2.0: 1½-2 dl grofthakket mørk chokolade
260 g havregryn, gerne halvt finvalsede og halvt grovvalsede


Tænd ovnen på 175°
Tag alle ingredienserne til dejen frem.

Mål nødderne af og kom dem på en bageplade. Stil dem til ristning i ovnen mens du samler dejen.
Pisk margarine og farin blødt i en skål med elpisker.
Tilsæt æg og vanilje (eller andet krydderi), samt eventuelt revet skal af ½ økologisk citron (kun sammen med vanilje) og pisk det godt sammen.
Mål melet af og bland det med bagepulver og salt. Rør det i dejen.
Kom tranebær (eller chokolade) og havregryn i skålen.
Tag nødderne ud af ovnen og hak dem groft. Kom dem i skålen og bland det hele godt sammen.

oatmeal cookieschoko

oatmeal cookiestranebær

Kom bagepapir på et par plader. Tag store spiskefulde dej op og form 24 cookies med fugtede hænder – de skal være 1-1½ centimeter tykke. Læg dem på pladerne med god afstand i mellem, og bag midt i ovnen i 15 minutter til de er let gyldne i bunden.

oatmeal cookies

Træk bagepapiret over på en rist og lad kagerne køle af et par minutter, før papiret fjernes. Når de er helt kolde, kan de kommes på dåse og opbevares tørt og køligt i nogle dag, hvis du ellers kan holde fingrene fra dem så længe.

Velbekomme!



The English Corner

There is something about oatmeal cookies that is very satisfying, at least the big, crunchy ones, with chewy insides and loaded with nuts and craisins. I lured M into trying out one of my hastily penned down and haphazardly modified recipes - luckily she is trained in my kitchen, and thus used to my frugal directions. Being an accomplished chocomaniac she opted for the nut/chocolate version spiced up with a little cinnamon (version 2.0).

oatmeal cookies

They were good, and very rich. Of course I had to try the recipe out for myself, opting for my own favourite combination of nut/cranberry cookies, flavoured with vanilla and lemon (version 1.0). So very good!

Recipe:

110 g hazelnuts
170 g dairyfree margarine
215 g muscovado sugar
1 large egg
seeds of 1 vanilla pod (v2.0: or ½ tsp cardamom or cinnamon)
(v1.0 grated peel of ½ organic lemon)
105 g sifted spelt flour
½ tsp baking powder
½ tsp table salt
v1.0: 150-200 ml dried cranberries; v.2.0: 150-200 ml roughly chopped dark chocolate
260 g rolled oats, preferably half of them coarse and half fine


Heat the oven to 175° C
Gather all the ingredients you need and set them out on the table.

Spread the nuts on a baking sheet and place in the oven to roast while you make the dough.
In a bowl, whisk the margarine and sugar until soft using an electrical beater.
Add the egg and vanilla (or other spice), and the grated lemon rind if using (only with the vanilla), and whisk well.
Mix the flour, baking powder and salt and stir it into the dough.
Add the cranberries (or chocolate) and oats to the bowl.
Remove the nuts from the oven and chop coarsely. Add to the bowl and mix well.
Cover a couple of baking sheets with parchment. Scoop up dough with a tablespoon and shape 24 cookies with wet hands. The cookies whould be 1-1½ centimetres thick. Place them on the baking sheets with some distance in between and bake in the middle of the oven for about 15 minutes, or until the bottom begins to turn golden.

oatmeal cookies

Drag the parchment onto a rack and let the cookies cool slightly before removing it.
When the cookies are completely cool you can store them in an airtight box or jar - they will keep for several days.

oatmeal cookies

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar