fredag den 16. januar 2009

En gammeldags dessert

Jeg så en opskrift på Panna Cotta for et stykke tid siden og tænkte jeg ville se om jeg kunne lave det med mandelmælk på et tidspunkt, men det er endnu ikke blevet til noget. I stedet har jeg så forsøgt mig med en anden klassiker: vaniljebudding på gammeldags maner. Sådan én består stort set af æg, mælk og sukker, og krydres traditionelt med vanilje. Jeg lavede min på hjemmegjort mandelmælk og det var utroligt lækkert.

Mandelmælk er en dyr, men også rigtigt lækker erstatning for almindelig sødmælk for mælkeallergikere. Og den er rigtig god til finere bagning og desserter.

Opskrift:

50 g mandler
2½ dl koldt vand


Begynd med at smutte mandlerne - jeg kommer dem i en lille gryde med 1 dl vand og bringer den i kog under låg. Stil gryden til side og lad mandlerne trække i et minut. Hæld vandet fra gryden og kom koldt vand på, så er mandlerne superlette at smutte.
Blend de smuttede mandler sammen med vandet - jeg bruger gerne stavblenderen.

Making almond-milk

Mandelmælken bliver tyk og cremet som en god kokosmælk. Denne opskrift kan eventuelt fortyndes med yderligere koldt vand til 3 dl.
Si eventuelt de malede mandler fra vædsken gennem en trådsigte. Pres al væden ud.
De malede mandler kan f.eks kommes i kager eller i den gode morgengrød.

Jeg brugte min mandelmælk til at lave en gammeldags vaniljebudding, som vi spiste varm fra ovnen. Det var utroligt lækkert. Til min dessert brugte jeg usigtet mandelmælk, men hvis man ønsker en helt glat budding bør man si den.

Jeg fik desværre ikke taget et billede af de små buddinger i formene før de forsvandt, så I må nøjes med opskriften i denne omgang.

Opskrift:

2½ dl frisklavet mandelmælk
ca 5 cm vaniljestang
40 g sukker
evt 1 tsk rom
1 æg og 1 æggeblomme

Desuden 3-4 små ildfaste forme


Tænd ovnen på 200°

Kom mælken i en lille gryde. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ned i mælken. Kom stangen ved.
Bring mælken i kog, sluk under gryden og fjern den fra varmen. Rør sukkeret i til det er opløst. Tilsæt evt. rom.
Pisk æg og æggeblomme let sammen i en skål. Fjern vaniljestangen fra mælken og pisk den derefter i æggene i en tynd stråle.
Kom massen i 3-4 små ildfaste skåle og stil dem i en bradepande. Fyld koldt vand ved så det står op om formene.
Bag desserten midt i ovnen til cremen stivner, 35-45 minutter.
Lad eventuelt vanijebuddingen blive kold før du serverer den (så kan desserten med fordel laves i forvejen), eller spis den varm lige fra ovnen, som vi gjorde.
Man kan f.eks komme en klat appelsinsyltetøj eller lidt frugtkompot i hver portion, eller bare spise den som den er.

Velbekomme!



The English Corner

I made oldfashioned vanilla pudding based on homemade almond milk, and it turned out super delicious. In fact so delicious that all the pudding was gone before I managed to get a shot of it, so a photo will have to await a repeat performance. In the meantime I present you with recipes so you can make your own.

Almond milk:

50 g almonds
250 ml cold water


Skin the almonds - I do this by putting them in a small saucepan with 100 ml water and bringing it to the boil. Cover and set aside for 1 minute, then drain. Pour cold water on the almonds and squeeze them out of their skins.
Blend the skinned almonds with the cold water until you have a thick and creamy liquid.
This recipe can be thinned with more cold water to 300 ml.
For a smooth liquid strain the almond milk through a wire sieve, making sure to press all the liquid from the ground nuts. You can use the nuts in cakes or breakfast porridge.

I used my almond milk whole and un-strained for little pots of vanilla pudding, which we ate hot and straight from the oven. If you want your puddings to be smooth, you should strain the almond milk before use, but I enjoy the added texture of ground almonds.

Recipe:

250 ml freshly made almond milk
about 5 cm vanilla pod
40 g golden sugar
1 tsp rum, if you like
1 whole egg and 1 yolk

also 3-4 small ovenproof pots


Heat the oven to 200°

Pour the milk into a small saucepan. Split the vanilla pod and scrape the seeds into the milk. Add the pod to the saucepan and bring to the boil.
Remove the milk from the heat, stir in the sugar until dissolved, add the rum if you like and set aside.
Beat the egg and yolk lightly together in a small bowl.
Remove the vanilla pod from the milk, then pour it into the eggs in a thin stream while beating constantly.
Fill 3-4 small pots about 3/4 full and place them in a pan. Add cold water to the pan around the pots - it should come up to about the same height as the cream in the pots.
Bake the puddings in the middle of the oven until the cream firms up, about 35-45 minutes.
You can let your puddings cool before serving (this lets you make the dessert in advance), or serve them hot from the oven like we did. The pots can be garnished with a spoonful of orange preserve or fruit compote.

Bon appétit!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar