lørdag den 13. december 2008

Luciadag

Den 13. december og det er dags at bage "lussekatter", de traditionelle safranbrød.

Lussekatter

Det tager en 1½ times tid fra start til slut, og så kan man nyde sine lune safranbrød med en god kop varm te.

Opskrift:

75 g vegetabilsk smør
2½ dl sojadrik
25 g gær
1 tsk safrantråde
1 tsk sukker
1 spsk kogende vand
1 æg
5 spsk sukker
½ kg sigtet speltmel

1 æg og en håndful korender til pynt


Smelt smørret i en lille kasserolle. Hæld mælken ved og kom blandingen i en skål. Smuldr gæren heri og rør den ud.
Knus safrantrådene i en morter sammen med en teskefuld sukker. Kom det kogende vand på og lad stå i et par minutter.
Kom safran, sukker og æg i skålen og ælt dejen glat. Dæk til og stil den lunt i ½ time.
Slå dejen ned og del i fem dele, som trilles til lange reb. Del hvert reb i fem dele og form til lussekatter – S’er, solkors, osv. - og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir.

Lussekatter

Tænd ovnen på 250 grader.
Lad lussekatterne efterhæve i ca. 20 minutter. Pensl med sammenpisket æg og dekorer evt. med korender (jeg udelader dem som regel).
Bag lussekatterne midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de er flot gyldne.

Lussekatter
(click through for recipe in English)

Velbekomme!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar